Dnevne novosti

Sindikat strojovođa upozorava na lošu sigurnosnu situaciju u putničkom prijevozu

06.07.2015 07:38 ZAGREB, 4. srpnja 2015. (Hina), Predsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske (SSH) Nenad Mrgan upozorio je u subotu na katastrofalnu sigurnosnu situaciju u putničkom željezničkom prometu koja nikada nije bila na nižem strupnju, zbog čega očekuje da će ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić smijeniti Upravu HŽ-Putničkog prijevoza.
Mrgan je na konferenciji za novinare rekao kako ih posebno zabrinjava što se svakodnevno otkazuje veliki broj vlakova, pa ih je prošlog mjeseca otkazano 890. Uprava HŽ-Putničkog prijevoza, odnosno niži menadžment, zbog nedovoljnog broja strojovođa prisiljava one iz 200 do 300 kilometara udaljenih mjesta, da dođu i preko noći počnu upravljati vlakovima bez da poznaju prilike na pruzi, a vlakovi često stoje i po četiri-pet sati dok se ne nađe strojovođa koji bi vlak doveo do odredišta. Sindikat upozorava da se krše odredbe Zakona o sigurnosti željezničkog prometa i Europskih direktiva, a od strojovođa, među ostalim, zahtijeva da voze na prugama na kojima nikada nisu vozili, da upravljaju lokomotivama za koje nemaju važeći ispit kao i da lažiraju vrijeme provedeno u vožnji. "Na to smo upozorili Agenciju za sigurnost željezničkog prometa, obavijestili ih da se krše propisi i da će doći do stradavanja i ugrožavanja ljudskih života", kazao je Mrgan.

Dodao je da na upozorenja nisu reagirale službe koje se bave sigurnošću prometa u HŽ-Putničkom prijevozu kao ni Uprava HŽ-a, koja najavljuje da će izmjenama Kolektivnog ugovora strojovođe morati početi obavljati i te druge poslove. Zbog kršenja propisa, tvrdi Mrgan, došlo je i do nesreće u Splitu kada je 30. lipnja u naletu manevarske lokomotive poginuo radnik HŽ-Putničkog prijevoza. Mrgan kaže kako su strojovođe, koji su upravljali tim vlakom, nedovoljno poznavali teren, a zamijenili su drugu dvojicu strojovođa, koja su odbila voziti jer nisu imali položen ispit za tu lokomotivu, niti su poznavali prugu, zbog čega im se pišu otkazi. Najavio je da će u ponedjeljak splitskoj policiji podastrijeti sve podatke o tom slučaju kako ne bi došlo do zataškavanja i kako bi se spriječile daljnje nesreće. "Za svaku je osudu i to što nema moralne odgovornosti za pogibiju jednog čovjeka koji je poginuo zato što se radilo nepropisno i nesavjesno". kazao je predsjednik Sindikata strojovođa dodajući kako su o svemu upozorili i ministra