Dnevne novosti

Summit eurozone u utorak, Jucker se savjetuje sa čelnicima

06.07.2015 07:10 BRUXELLES, 5. srpnja 2015. (Hina), Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk potvrdio je u nedjelju navečer da je sazvao summit eurozone za utorak popodne na kojem će se razgovorati o ishodu grčkog refernduma, a predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker je najavio telefonsku konferenciju predsjednika eurosummita, euroskupine i Europske središnje banke u ponedjeljak ujutro.
"Sazvao sam summit eurozone u utorak navečer u 18 sati kako bismo razgovorali o situaciji nakon referenduma u Grčkoj", priopćio je Tusk. "Europska komisija prima na znanje i poštuje rezultate referenduma u Grčkoj", kaže se u kratkom priopćenju Europske komisije. Dodaje se da se "predsjednik Juncker večeras i sutra konzultira s demokratski izabranim čelnicima 18 ostalih članica euroozone kao i s čelnicima institucija EU-a. Juncker će u ponedjeljak ujutro imati telefonsku konferenciju s predsjednicima eurosummita (Donald Tusk), euroskupine (Jeroen Dijsselbloem) i Europske središnje banke (Mario Draghi), a u utorak će se obratiti Europskom parlamentu u utorak, kaže se u priopćenju Europske komisije.


Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz obratio se javnosti video porukom, u kojoj je bio vrlo kritičan prema grčkoj vladi, istodobno naglašavajući da se mora poštovati glasovanje grčkog naroda. "Obećanje premijera Aleksisa Ciprasa da će "ne" na referendumu ojačati poziciju Grčke po mojem mišljenju nije točna. Ostalih 18 zemalja eurozone složilo se oko prijedloga, kojemu je grčki naroda sada rekao ne. Sada je na grčkoj vlada da odmah iznese razuman i moguć prijedlog koji će biti prihvatljiv za 18 ostalih članica", rekao je Schulz. Također je izjavu grčkog ministra financija Janisa Varufakisa da će banke u Grčkoj sutra biti otvorene, nazvao "opasnom". Istaknuo je da bi se na summitu eurozone trebalo razgovarati i o programu humanitarne pomoći grčkom narodu kako "umirovljenici, đaci, siromašni" ne bi plaćali cijenu zbog situacije u koju ih je dovela grčka vlada. "Stoga očekujem od grčke vlade razuman i moguć prijedlog u sljedećih nekoliko sati, a ako toga ne bude, bojim se da ulazimo u vrlo dramatično razdoblje", rekao je Schulz.