Dnevne novosti

Saborska oporba: izmjenama zakona Vlada ispravlja Zakon

01.07.2015 08:07 ZAGREB, 30. lipnja 2015. (Hina), Zastupnici HDZ-a smatraju kako se izmjenama i dopunama Zakona o zračnim lukama ispravlja ono što je promašeno kroz Zakon o koncesiji Zračne luke Zagreb, dok iz redova vladajućih poručuju da su ponosni na tu koncesiju kojom će Hrvatska, nakon 25 godina, konačno dobiti modernu zračnu luku.

"Izmjenama i dopunama zakona ispravlja ono što se promašilo kroz Zakon o koncesiji Zračne luke Zagreb i sve se svaljuje na leđa građana", upozorio je Josip Borić u ime Kluba HDZ-a. Ističe da će se iz državnog proračuna idućih 30 godina plaćati naknada za korištenje imovine zračne luke po tržišnim cijenama, a to će plaćati i Grad Zagreb i Zagrebačka županija. Tako će, kaže Borić, umjesto prihoda, proračun imati rashode od 60 milijuna kuna u slijedećih 30 godina. "Hoće li tako proći i zračne luke Split i Dubrovnik?", upitao je. Na to mu je, u ime predlagača, Vlade RH i ministarstva pomorstva, prometa i veza odgovorio zamjenik ministra Zdenko Antešić kazavši da se taj novac neće uplaćivati u korist koncesionara nego Zračne luke Zagreb d.o.o. "Nismo uvijek radili najbolje, ali odgovornost i ozbiljnost nosimo sa sobom", poručio je Boris Blažeković (HNS). Naglasio je da će Hrvatska, nakon 25 godina, dobiti najsuvremeniju zračnu luku u ovom dijelu Europe. Krajem 2016. dobit ćemo novu, modernu, prelijepu zračnu luku, rekao je. SDP-ov zastupnik Mario Habek (SDP) je naglasio da će se izmjenama zakona utvrditi i interes građana vezano uz gradnju zračnih luka, a bit će to i poticaj razvoju zračnog prometa u Hrvatskoj. Najavio je da će ove godine završiti i proces rektrukturiranja Croatia Airlinesa.

Zastupnici su popodne raspravili i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zaštiti okoliša koji se usklađuje s pravnom stečevinom EU. Osim Šibensko-kninske županije ni jedna druga županija nema važeći program zaštite okoliša, upozorila je Sonja Koenig (HNS) te dodala da je, primjerice, Grad Zagreb zadnji takav plan donio 1999. Slična situacija i s planovima gospodarenja otpadom pa predlaže i novčano kažnjavanje odgovornih.