Dnevne novosti

Sabor: klubovi zastupnika traže više novca za DORH

18.06.2015 07:45 ZAGREB, 17. lipnja 2015. (Hina), Saborski klubovi zastupnika poduprli su u srijedu godišnje izvješće Državnog odvjetništva (DORH) za prošlu godinu te su zatražili da mu se osigura više novca iz proračuna jer to tijelo radi u neodgovarajućim uvjetima i suočeno je s odljevom kadrova i nedostatkom opreme.

Ingrid Antičević-Marinović u ime Kluba SDP-a upozorila je na nedostatak materijalnih uvjeta i prostora za rad državnih odvjetništava, ističući da je u posljednje dvije-tri godine bilo teško nešto učiniti s tim u vezi jer se prije toga osam godina nije radilo apsolutno ništa. Izrazila je zadovoljstvo padom stope kriminala svih vrsta, posebice najtežih kaznenih djela "protiv života i tijela". SDP se zauzima, kako je rekla, za to da se Uskok bavi samo najtežim oblicima korupcije i organiziranoga kriminala, a da se ostale predmete prebaci na općinska i županijska državna odvjetništva. Milorad Pupovac iz SDSS-a ocijenio je zabrinjavajućim odljev kadrova i smanjenje kandidata za vježbenike. Najavio je i da će Klub SDSS-a predložiti da se osiguraju nužna financijska sredstava za rad tog tijela. Govoreći o suđenjima za ratne zločine, podupro je rad DORH-a na tim predmetima te je upozorio kako su i dalje problem nekažnjeni ratni zločini počinjeni od 1991. do 1995., bilo da je riječ o akciji koju su 1991. proveli Hrvatska vojska i policija u zapadnoj Slavoniji, posebno u Požeškoj kotlini, ili o akcijama 'Bljesak' i 'Oluja' gdje mnogi zločini nisu sankcionirani.

Dražen Đurović iz Kluba HDSSB-a upozorio je na korupciju koja je, kako je rekao, prisutna najviše u jugoistočnoj Europi, novim članicama EU-a i u državama bivše Jugoslavije. Istaknuo je da je Hrvatska "u odnosu prije 15 godina napravila značajne iskorake, promijenila percepciju korupcije i podigla kriterije u odnosu na ono što se smatra koruptivnim". Gorana Marića iz HDZ-a zanimalo je zašto interese države u slučaju stare štednje u Ljubljanskoj banci, umjesto DORH-a, štite komercijalne banke. "Po kojoj tehničkoj dokumentaciji, kakvim pravnim ekshibicijama je došlo do toga da banke zastupaju Hrvatsku?" upitao je Marić, koji vjeruje da bi DORH trebao rasvijetliti dvojbe vezane uz privatizaciju Croatia osiguranja (CO) nakon nalaza Državne revizije po kojem je odluku o privatizaciji trebao donijeti Sabor, a ne Vlada.

Glavnoga državnog odvjetnika Dinka Cvitana upitao je i kako je moguće da je devet čelnika poreznih uprava prije tri godine smijenjeno pod optužbama za udruživanje u kriminalnu skupinu. "Kako čitam, nije pokrenuta čak ni interna istraga. Kako je moguće da ljudi odgovaraju za nešto za što se ispostavilo da nisu odgovorni? Kako ćemo vratiti njihove tri godine života?" upitao je Marić. Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, podnoseći u srijedu izvješće Hrvatskome saboru o radu u prošloj godini, poručio je da "nema govora o kalkulaciji s tajmingom određenih optužnica zbog političkih interesa", a zauzeo se i za izmjene Zakona o kaznenom postupku kako bi se primjereno uredili rokovi za istrage.