Dnevne novosti

TIH osudio netransparentno raspolaganje novcem prikupljenim u humanitarnim akcijama

17.06.2015 07:10 ZAGREB, 16. lipnja 2015. (Hina), Transparency international Hrvatska (TIH) očekuje brzo, efikasno i učinkovito sankcioniranje propusta u financijskom poslovanju udruga civilnog društva i odgovornih pojedinaca za netransparentno raspolaganje novcem koji se prikupljao u kampanjama za liječenje bolesnih osoba, a osobito djece. 
Iskorištavanje i manipuliranje u takvim situacijama duboko narušava temeljne društvene vrijednosti poput plemenitosti, dobrote i poštenja, istaknula je u utorak u priopćenju predsjednica TIH-a Davorka Budimir. I za udruge civilnog društva vrijede načela transparentnosti poštenja i odgovornosti, udruge moraju podizati aktivizam, a ne zloupotrebljavati plemenite namjere građana, upozoreno je. TIH oštro osuđuje neodgovorne pojedince koji zloupotrebljavaju pozicije, te netransparentno raspolažu novcem koji se uplaćuje na njihove žiro račune, a namjenjen je onima koji koji traže pomoć u krajnjoj nuždi. Upozoravaju također da treba zaštititi "zviždače", pojedince koji ukazuju na nepravilnosti, a ne ih osuđivati, vrijeđati i diskreditirati. Podsjećaju da je neophodno regulirati zaštitu "zviždača", jer njihovo javno istupanje i prokazivanje nepravilnosti za posljedicu ima gubitak anonimnosti, osuđivanje i ostanak bez egzistencije.

TIH je reagirao nakon što su mediji objavili da je udruga Hrabro dijete, koja je prikupljala sredstva za pomoć teško bolesnoj djevojčici Nori Šitum, na svoj račun primala i donacije za također teško oboljelu Enu Šarac, no taj novac je nestao. Uplate za Enu Šarac vidljive su iz bankovnih izvoda, no novac joj nikada nije isplaćen, što je potvrdila Enina majka Biserka Šarac. Iz Udruge Hrabro dijete nitko nije javnosti obrazložio taj slučaj. Biserka Šarac kaže kako nije znala da je novac za Enino liječenje uplaćen na račun Udruge Hrabro dijete, a kada je to saznala odmah je otišla u banku da bi to provjerila, no tamo je vidjela da uplate od spomenute Udruge ne postoje. Biserka je od Norinih roditelja na uvid dobila izvode s računa Udruge Hrabro dijete i vidjela da su za Enu novac skupljale škole i vrtići. Prema tvrdnjama medija, na izvodima s računa Udruge Hrabro dijete vidi se da je za Enu bilo uplaćeno oko 65.000 kuna, koje bolesna djevojčica nije nikad dobila.