Dnevne novosti

Artuković Kunšt: Lani odrađeno 490.710 sati rada za opće dobro

17.06.2015 07:25 ZAGREB, 16. lipnja 2015. (Hina), Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt izvijestila je u utorak da su osobe uključene u probaciju lani odradile 490.710 sati rada za opće dobro. 
"Smatramo kako smo došli do toga da je ta služba postala aktivna i funkcionalna, no prostora za poboljšanje još ima u segmentu uključivanja pravnih osoba da budu domaćini rada za opće dobro", ocijenila je Artuković Kunšt podnoseći Izvješće o radu probacijske službe za 2014. saborskom Odboru za pravosuđe. Za sada je, kaže, riječ o 900 pravnih osoba, no intenzivno se radi na promoviranju takve vrste zapošljavanja onih koji su obuhvaćeni probacijom. "Cilj je osigurati što uspješniju reintegraciju i uključivanje u društvo nakon počinjenja kaznenog djela", rekla je Kunšt. Predsjednik Odbora Josip Kregar ustvrdio je da u javnosti postoji "neobičan dojam da se probacija odnosi na ljude koji su zapravo zaslužili sjediti u zatvoru", no Artuković Kunšt je takvu mogućnost odbacila rekavši kako ne može svaki osuđenik biti uključen u probaciju. Radi se o onima kojima je izrečena kazna zatvora u trajanju do šest mjeseci, odnosno do godine dana, pojasnila je.

Peđa Grbin (SDP) smatra kako je česta zabluda da strože kazne dovode do smanjenja kriminaliteta u društvu. "Tu zabludu pobijaju statistički podaci koji pokazuju da društva koja posežu za mjerama resocijalizacije i komunikacije s počiniteljima kaznenih djela imaju najmanju stopu kriminaliteta", rekao je Grbin. Najveći udio zatvorske populacije u stanovništvu je u SAD-u u kojoj je jedan posto stanovništva u svakom trenutku u zatvoru. "U Hrvatskoj je ta brojka oko 0,1 posto", rekao je Grbin dodajući kako je stopa ubojstava u Hrvatskoj na 100 tisuća stanovnika pet puta manja nego u SAD-u.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) ocijenila je kako su niz zakona i dobra praksa učinili da probacija bude uspješan projekt. Ustvrdila je također da nam je kazneni zakon u cjelini još uvijek prestrog. Zamjenica ministra pravosuđa izvijestila je kako većinu zadataka vezanih za probacijsku službu čini rad za opće dobro (41,8 posto), a drugi dio odnosi se uglavnom na nadzor uvjetnih otpusta. Probacija je lani na izvršavanje zaprimila 3.618 novih predmeta, odnosno deset posto više nego u 2013., a završila je 3.572 predmeta, od čega je 85 posto njih uspješno izvršeno.