Dnevne novosti

Reformisti za racionalno korištenje prostora u državnom vlasništvu

15.06.2015 07:17 ZAGREB, 14. lipnja 2015. (Hina), Zagrebačka organizacija Narodne stranke - Reformista u nedjelju je na Jarunu predstavila interpelaciju koju će, najavili su, uz supotpis drugih saborskih zastupnika uputiti u saborsku proceduru, tražeći od Vlade RH da predloži model racionalnijeg korištenja prostora u vlasništvu države. 
Reformisti smatra da bi se racionalnim korištenjem prostora u vlasništvu države također povećala funkcionalnosti vladinih institucija. Projektom bi se potaknuo građevinski sektor i razvoj, ne samo kroz investiciju u kompleks vladinih zgrada već i kroz investiciju u obnovu postojećih 188 objekata u Zagrebu, smatraju Reformisti. Predsjednik stranke Radimir Čačić kazao je kako vladajući moraju smanjivati troškove, a ne stvarati ih, te je upozorio da Vlada mora biti aktivnija. "Bez mog osobnog zalaganja ne bi bio raskinut ugovor s Europskom unijom, kojeg je potpisala HDZ-ova Vlada, a po kojem Zagreb i sjeverna Hrvatska ne bi imali pravo na europski novac", rekao je Radimir Čačić. Ustvrdio je kako je na njegovo inzistiranje potpisan novi ugovor 2012. koji je omogućio korištenje novca iz europskih fondova. Upozorio je da su Vlada RH i institucije javne vlasti smještene na 188 lokacija u gradu Zagrebu.

Reformisti tvrde da prema podacima iz 2012., državne institucije koriste 423.000 četvornih metara, od čega je u vlasništvu Republike Hrvatsle 354.500, a u zakupu je 68.500 kvadrata. "Zakup ovih prostora od 2012. godine država plaća 4.150.000 eura godišnje, a u 2015. godini trošak zakupa se povećava zbog viših cijena najma, a i zbog zakupa prostora Ministarstva zaštite okoliša i prirode, u poslovnoj zgradi "Zagrebtower" koja je u privatnom vlasništvu", naglasio je Čačić. Reformisti su stajališta da bi se objedinjavanjem državnih institucija ostvarile značajne uštede na transportu, održavanju, korištenju opreme, uz neupitno racionalnije korištenje radnog vremena i benefite u nizu drugih čimbenika poslovanja, te da očekuju podršku najmanje 13 saborskih zastupnika. Prema njihovim izračunima 37.5 metara četvornih koristi jedan djelatnik tih institucija, dok je svjetski prosjek oko 15. Predsjednik zagrebačke gradske organizacije Reformista Nikola Ljuban najavio je projekt u kojem su najvažnije teme promet, ekologija, energetika. Na konferenciji za medije, uz Čačića i Ljubana, nazočni su bili i glavna tajnica Reformista Alenka Košiša Čičin Šain, te potpredsjedici zagrebačke organizacije Nevenka Lasić i Tihomir Novotni, proslavivši tako godinu dana od prvog okupljanja na Jarunu.