Dnevne novosti

Konferencija o potencijalima i financiranju projekata društvenog poduzetništva

11.06.2015 07:20 ZAGREB, 10. lipnja 2015. (Hina), Društveno poduzetništvo u Hrvatskoj ima potencijal stvoriti oko 80.000 radnih mjesta, rečeno je na konferenciji "Društveno odgovorni uz fondove EU!", koja se u srijedu održava u Zagrebu. 
Europska komisija je pokrenula 80 milijardi eura vrijedan Europski socijalni fond za poticanje projekata društvenog poduzetništva, a Strategijom razvoja društvenog poduzetništva hrvatska Vlada je do 2020. godine za poticanje tog segmenta namijenila 270,6 milijuna kuna. S tim u vezi je i organizirana konferencija "Društveno odgovorni uz fondove EU!", čiji je cilj prikazati dosadašnja iskustva te oblikovati zajednički prijedlog mjera za unaprjeđenje domaćeg zakonodavnog okvira koji definira društveno poduzetništvo, koji će se uputiti Vladi.

Društveno poduzetništvo u Hrvatskoj, ističu organizatori, s obzirom na iskustva europskih zemalja ima potencijal stvoriti oko 80.000 radnih mjesta. "Pristup povećanom zapošljavanju otvaranjem novih radnih mjesta, koji se temelji na društvenoj odgovornosti, može odgovoriti na suvremene izazove s kojima se susreće stara i nova Europa", istaknuo je na konferenciji predsjednik Udruge gradova u RH Željko Turk. Naglasio je da u konačnici od društvenog poduzetništva i odgovornog poslovanja korist ima šire društvo, a ne samo pojedine skupine.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić rekao je da je u EU gotovo 6 posto ukupno zaposlenih zaposleno kroz društveno poduzetništvo. "U Hrvatskoj je ovog trenutka najbitnije organizirati se na način kako zadržati postojeća, ali i stvarati nova radna mjesta jer bez toga, bez investicija i novih radnih mjesta, izlazak iz recesije bit će skroman i toliko dugotrajan da će trebati niz godina da dođemo na BDP-a koji smo imali prije desetak godina", poručio je. Kožić je ocijenio da je rast BDP-a oko 0,5 posto gotovo beznačajan, jer Hrvatskoj ovog trenutka za financiranje kamata treba više od 3,5 posto.

Predsjednik Udruge općina u RH Đuro Bukvić ustvrdio je da je društveno odgovorno poduzetništvo najviše potrebno u jedinicama lokalne samouprave jer se, kazao je, radi o malim sredinama u kojima se još nije posve izgubio osjećaj ljudske solidarnosti, te je suženo područje privatnosti. Takvo poslovanje, naglasio je, snaži osjećaj odgovornosti prema poslodavcu i kvaliteti vlastitog posla. Alarmantnim je ocijenio depopulaciju stanovništva u ruralnim sredinama od 15 do 20 posto, uvjeren da je društveno odgovorno poduzetništvo jedan od načina da se sačuvaju ruralne sredine.

Konferenciju su suorganizirali Udruga općina, Udruga gradova, Hrvatska zajednica županija, Privredna banka Zagreb, EU projekti obrt za poslovno savjetovanje, Učilište EU PROJEKTI i Institut za razvoj poduzetništva i europske projekte (IRPEU).