Dnevne novosti

Ministarstvo turizma odobrilo 300.000 kuna za uređenje Mletačke kule u Splitu

05.06.2015 07:17 ZAGREB, 3. lipnja 2015. (Hina), Ministarstvo turizma donijelo je odluku o dodjeli bespovratnih 300.000 kuna za sufinanciranje projekta Mletačke kule u Splitu, priopćeno je u srijedu iz tog ministarstva. 
Grad Split je u rujnu prošle godine prijavio je projekt uređenja Mletačke kule na javni poziv Ministarstva turizma za kandidiranje projekata za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem programa Fonda za razvoj turizma u 2014. godini Mletačka kula je zamišljena kao Muzej obrane grada Splita, a u unutranjašnjosti kule bit će stalna izložbe koja na suvremen i interaktivan način posjetitelje uvodi u svijet stoljetne obrane grada Splita. Koristit će se 3D animacije koje će se temeljiti na rekonstrukciji situacija i prostora s provedenih arheoloških i drugih stručnih znanstvenih istraživanja. Interaktivnom animacijom i zvukom muzejski postav će se prilagoditi današnjem svijetu u kojem dominiraju mobilne tehnologije. Sve animacije i prezentacije korisnici će moći vidjeti i putem osobnih smart telefona u Muzeju i izvan njega kroz projekt Smart guide koji će se moći kupiti i kao suvenir na USB stick-u, a sve će biti dostupno na više svjetskih jezika, stoji među ostalim u priopćenju.

U vezi s dokumentacijom Mletačke kule, Ministarstvo navodi da su nacrti kule digitalizirani, da je napravljen konzervatorski elaborat uređenja kule, da je splitski Građevinsko arhitektonski fakultet napravio dvodimenzionalni nacrt i trodimenzionalni model kule, sve ukupne vrijednosti 135.000 kuna. Sve su to bile pretpostavke za izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta unutrašnjeg uređenja Mletačke kule, a za koju se apliciralo na javni poziv Ministarstva turizma. Realizacjom tog projekta obogatiti će se kulturna i turistička ponuda grada Splita koji svake godine bilježi porast broja gostiju te postaje prepoznatljiva svjetska turistička destinacija, zaključuje Ministarstvo turizma.