Dnevne novosti

Leko i Krivokapić potvrdili prijateljske odnose Hrvatske i Crne Gore

05.06.2015 07:06 PODGORICA, 4. lipnja 2015. (Hina), Predsjednik hrvatskog Sabora Josip Leko i predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić konstatirali su u četvrtak u Podgorici prijateljske odnose dvije države te rekli kako je njihov bitan dio parlamentarna suradnja.
U razgovoru o euroatlantskim integracijama Crne Gore Leko je naglasio da Hrvatska partnerski podržava aspiracije Crne Gore da postane članica Europske unije i NATO-a, priopćila je Skupština Crne Gore. Krivokapić i Leko takođe su razgovarali i o jačanju suradnje dvije zemlje u oblasti gospodarstva. Krivokapić je Leku dočekao ispred zgrade crnogorskog parlamenta uz najviše državne i vojne počasti.Leko je prvog dana dvodnevnog posjeta Crnoj Gori u srijedu razgovarao i s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem kada su konstatirali da su “odnosi Hrvatske i Crne Gore zasnovani na prijateljstvu i dobrosusjedstvu”, te da “imaju perspektivu zajedničke europske budućnosti”. Ocjenjujući dvodnevni posjet Crnoj Gori Leko je rekao da je imao vrlo sadržajne razgovore s Đukanovićem i Krivokapićem o napredovanju Crne Gore prema EU i NATO-u te suradnji u inicijativama EU-a poput Jadransko–Jonske i Dunavske te za zapadni Balkan. „Imamo veoma slične poglede na probleme, Jadransko–Jonske inicijative i jugoistočne Europe. Tu tražim da postignemo sinergiju kako bi mogli s drugim državama jugoistoka Europe prenositi iskustva Crne Gore koja je značajno napredovala u procesu pridruživanju EU-u“, kazao je za Hinu Leko.

Prigodom posjeta Hrvatskom nacionalnom vijeću u Tivtu Leko je ocijenio kako je položaj Hrvata u Tivtu i Crnoj Gori mnogo bolji nego u mnogim zemljama Europske unije. „Ovo je susret sa sunarodnjacima u jednoj prijateljskoj zemlji koja nastoji što prije izgraditi društvo primjereno društvima članicama EU, što je interes Hrvatske i interes Hrvata u Crnoj Gori", rekao je Leko. Rekao je da iz razgovora zaključuje kako je opća ocjena da se Hrvati sve bolje pozicioniraju u crnogorskom društvu i državi gdje su predstavljeni u parlamentu i vladi što otvara mogućnost da se hrvatski problemi čuju i hrvatski interesi zastupaju. "Hrvati su na ovim prostorima oduvjek, imaju jaku kulturnu osnovu što je veoma važno i za Hrvate i Crnu Goru, oni su lojalni svoj zemlji Crnoj Gori“, kazao je Leko. Predstavnici HNV-a su govoreći o problemima istaknuli nedostatak novca kako bi se realizirale ambicije da se grade institucije, ojačaju škole, vrtići, veze s Hrvatskom.