Dnevne novosti

Hrvatski sabor u srijedu o pravima djece

03.06.2015 07:43 ZAGREB, 2. lipnja 2015. (Hina), Hrvatski sabor razmotrit će u srijedu izvješće o radu pravobraniteljice za djecu u prošloj godini, koji je lani primio 1595 novih prijava povrede prava djece, 159 više nego u 2013. godini.
Pravobraniteljica Ivana Milas Klarić u izvješću navodi kako je teško reći da je broj prijava veći zbog povećanog kršenja prava djece ili zbog veće svjesnosti društva o dječjim pravima te veće vidljivosti institucije pravobraniteljice. Zabrinjavajućim smatra što se u relativno velikom broju slučajeva stranke pravobraniteljici obraćaju prije nego nadležnim tijelima, koja su dužna zaštititi prava djece.

Kao jedan od najtežih problema navodi siromaštvo djece zbog dugotrajne ekonomske krize, a posebno je ukazala na probleme djece kojoj roditelji ne mogu platiti obrok u školi. Posebnu pozornost pravobraniteljica je posvetila i djeci na područjima stradalim u katastrofalnim poplavama, gdje su, kaže, dugo godina zanemaruju potrebe djece. Milas Klarić navodi kako na tome području, ali i u nekim drugim krajevima Hrvatske, gotovo da i nema predškolskih ustanova.

Pravobraniteljica upozorava i na povredu zdravstvenih prava djece, te navodi da se većina takvih slučajeva odnosi na odbijanje redovitoga cijepljenja djece.