Dnevne novosti

Svečanom sjednicom zagrebačke Gradske skupštine obilježen Dan grada Zagreba

01.06.2015 07:25 ZAGREB, 31. svibnja 2015. (Hina), Svečanom sjednicom Gradske skupštine i dodjelom priznanja i nagrada te proglašenjem general pukovnika u mirovini Mladena Markača počasnim građaninom obilježen je u subotu Dan Grada Zagreba. 
Sjednici su nazočili brojni uglednici iz političkog, gospodarskog, kulturnog, sportskog i vjerskog života grada, a u svojim su obraćanjima čestitke nagrađenima, te najbolje želje za Dan grada i blagdan zaštitnice, Majke Božje od Kamenitih vrata, uputili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor.

Hrvatska predsjednica u svome je govoru istaknula kako je Zagreb onima koji dolaze iz inozemstva "prvo lice naše države" te mjesto hrvatske integracije u najširem smislu riječi. Naglasila je iznimnu gospodarsku važnost glavnog hrvatskog grada koji ostvaruje trećinu BDP-a države i više od trećine izvoza što ga čini najrazvijenijim dijelom Hrvatske. "Prema indeksu razvijenosti BDP grada Zagreba tri puta je veći nego u Vukovarsko-srijemskoj županiji", kazala je Grabar-Kitarović. Naglašava pritom kako to upućuje i na najveći problem države - neujednačen gospodarski razvoj te poziva da se na načelima solidarnosti osmisle programi kroz koje će Zagreb i više nego do sada biti potpora razvoja ostalih dijelova Hrvatske. "Nužno je u duhu domovinskog zajedništva osmisliti razvojne programe koji će Zagrebu i drugim centrima omogućiti da budu potpora manje razvijenim dijelovima Hrvatske", kazala je. Uvjerena je da će Zagreb i dalje ostvarivati svoje razvojne programe, posebno u području turizma, a ističe i važnost poduzetničkog aktivizma koji treba biti usklađen s interesima građana. "Znam da to nije lako ostvariti u uvjetima smanjenih proračunskih prihoda kao posljedica poreznog administriranja Vlade", dodaje predsjednica ističući kako bi fiskalna decentralizacija, nasuprot tome, ostavila više sredstava proračunima općina, gradova i županija, pa tako i Zagrebu. Za ostvarivanje svih razvojnih programa ističe i važnost oslanjanja na europske fondove, kao i nužnost političkog suglasja i zajedništva, odgovornost i stručnost uprave, te odgovornost i entuzijazam građana. "Odgovornost je i na svima nama, građanima u svakodnevnom odnosu prema gradu", poručila je.

Gradonačelnik Bandić u svom je govoru zahvalio generacijama sugrađana koji su kroz stoljeća stvarali grad ljepote, kulture, tolerancije i ljudske topline – grad po mjeri čovjeka, u kojem je i danas, unatoč svemu što nas brine, ugodno živjeti. "Kako sam jednom rekao, naš Zagreb je takav jer je dovoljno velik da ga nazovemo metropolom i dovoljno malen za ugodan život", ustvrdio je. Zagreb ima i poseban razlog slaviti ovaj dan, dodao je, jer ovogodišnji 31. svibanj dočekuje i formalno pripadajući obitelji europskih gradova. "Zbog te činjenice mnoge europske adrese kulturne, znanstvene, gospodarske i svake druge izvrsnosti su nam dostupnije. Omogućen nam je lakši pristup europskim fondovima te sredstvima što su potrebna upravo gradovima poput Zagreba", naglasio je. Nabrojavši neke od projekata koji su u gradu završeni u protekle dvije godine, gradonačelnik je istaknuo da je u iduće dvije godine prioritet "i nadalje kultura i školstvo". "Od većih projekata spomenut ću uređenje Trga dr. Franje Tuđmana, što smo ga sinoć na svečanome koncertu imali prilike doživjeti u njegovoj punoj parkovnoj ljepoti, te obnovu sljemenske žičare", rekao je. Uputio je zahvalu svim zastupnicama i zastupnicima Gradske skupštine što njeguju atmosferu solidarnosti i tolerancije te što demonstriraju kako je suradnja u interesu građana i grada moguća unatoč razlikama. "Siguran sam da će Zagreb zahvaljujući tomu biti ljepši i napredniji od onoga za kojega smo preuzeli odgovornost početkom tisućljeća", rekao je. Želimo da Zagreb postane istinsko središte i partner zagrebačkoj i drugim hrvatskim regijama, ističe gradonačelnik. "Nećemo, međutim, dozvoliti sustavnu marginalizaciju Zagreba i hrvatskih gradova zahvatima u srazmjerno skroman proračun, pogotovo u odnosu na državni. Kako vjerujem da je to zbog naše iskrene koncentriranosti na Zagreb, ali i zbog naše skromne zastupljenosti i utjecaja na državnoj razini, na skorim parlamentarnim izborima kanimo to ispraviti", poručio je.

Predsjednik Gradske skupštine, Darinko Kosor u svom je obraćanju istaknuo kako su najveća vrijednost Zagreba njegovi ljudi, ugledni pojedinci, ali i obični građani "koji su svojom ljubavlju pronosili vrijedosti i slavu grada". "Simbol Grada Zagreba u našem grbu su otvorena vrata koja pokazuju našu otvorenost i dušu naših sugrađana", istaknuo je Kosor te svoje obraćanje završio stihovima - "Vu mojemu srcu najljepši si grad, moj Zagreb, tak imam te rad". Počasni građanin grada Zagreba, general Markač zahvalio je na povelji te kazao kako je ona obveza da živi i dalje kao pošten i skroman čovjek radeći za opće dobro te naglasio da priznanje prima u ime svih branitelja grada Zagreb i Hrvatske. "Povelja je znak poštovanja i priznanja braniteljima koji su svojim požrtvovnošću stvorili mir koji mi danas živimo", rekao je. Poručio je kako se branitelje ne smije zaboraviti, "jer ako to učinimo zaboravili bismo povijest naše zemlje u kojoj smo ostvarili samostalnu i slobodnu Hrvatsku".

Nagrada Zagrepčanka godine dodijeljena je profesorici Lovorki Galetić, za uspješnu dugogodišnju karijeru na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Nagrade grada Zagreba dobili su fotogafkinja Marija Braut, profesor Odsjeka za povijest umjetnosti zagrebačkog Filozofskog fakulteta Dragutin Damjanović, novinar urednik Radio Sljemena Ivan Hlupić, književnik i novinar Željko Krznarić. Nagrade i priznanja dobili su i književnica Julijana Matanović, akademik Andrija Mutnjaković, olimpijka i paraolimpijka Sandra Paović, književnica i redovita profesorica na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti Sibila Petlevski, ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić. Također i ravnateljica Gradskog kazališta Žar ptica Marija Sekelez, olimpijci Martin i Valent Sinković, voditelj Odjela za ključne kupce i prodaju Hrvatske burze električne energije dr. Ivica Toljan, hrvatska književnica i prevoditeljica Anđelka Martić, muftija Ševko ef. Omerbašić, urednik, leksikograf i pisac Velimir Visković te posmrtno prvakinja Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Nada Ruždjak. Priznanja su dobili i Glumačka družina Histrion, Klinički bolnički centar Zagreb (timovi za transplantaciju organa) te rock sastav Parni valjak.