Dnevne novosti

HND osudio napad na novinara Željka Peratovića, traži da napadi na novinare postanu kazneno djelo

29.05.2015 07:55 ZAGREB, 29. svibnja 2015. (Hina), Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je u četvrtak navečer napad na novinara Željka Peratovića, zatraživši da napadi na novinare i prijetnje u vezi s njihovim poslom postanu kazneno djelo.
Slobodni novinar i bloger Željko Peratović, dobinik HND-ove nagrade za istraživačko novinarstvo za 2014. godinu, pretučen je u četvrtak navečer u svom domu u Luci Pokupskoj kraj Karlovca. Nakon napada Peratoviću je ukazana pomoć u karlovačkoj bolnici odakle je, kako doznaje Hina, otišao u pratnji policije kako bi pomogao u istrazi. U razgovoru za Hinu Peratović je napad doveo u vezu sa slučajem Perković. U telefonskom razgovoru iz bolnice sa predsjednikom HND-a, dva sata nakon što je pretučen, Peratović je najavio kaznenu prijavu policiji.

U HND-u pak tom prigodom ističu kako očekuju "da će, za razliku od mnogih ranijih napada na novinare, ovaj puta počinitelji i naručitelji biti otkriveni i adekvatno kažnjeni". "Ovo nije prvi fizički napad na kolegu Peratovića zbog njegovih istraživanja i pisanja. Ovoga puta napadači su mu rekli da ga tuku zbog navodnog pisanja o ilegalnom iskapanju šljunka ali Peratović tvrdi da o toj temi nije nikada pisao tako je pravi razlog vjerojatno u njegovom bavljenju osjetljivim političko-sigurnosnim temama zbog čega je svojevremeno i dobio otkaz u redakciji lista „Vjesnik“. Taj je otkaz nedavno pravomoćnom sudskom odlukom proglašen nezakonitim", navodi se u priopćenju HND-a.

U HND-u tom prilikom podsjećaju i na nedavni fizički napad na novinara Nove TV Domagoja Mikića dok je u Puli radio svoj posao. Dan prije toga, u noći između 24. i 25. svibnja, slobodni novinar Domagoj Margetić u poštanskom sandučiću svoga zagrebačkoga stana pronašao je omču od špage i jedan o dokumenata o Aferi Hypo koji su mu u prosincu prošle godine ukradeni prilikom provale u stan. O tome postoji policijski zapisnik o očevidu, podsjećaju u HND-u. "Ovo je, nažalost, samo nastavak učestalih prijetnji i napada na novinare u vezi sa obavljanjem njihova posla. Hrvatsko novinarsko društvo poziva nadležne organe i institucije da u najvećoj mogućoj mjeri zaštite novinare pri obavljanju posla te traži da se zakonskim izmjenama svaki dokazani napad na novinare ili prijetnja u vezi sa njihovim poslom tretira kao kazneno djelo", ističe se u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Saša Leković.