Dnevne novosti

HURS traži promjenu načina izbora ustavnih sudaca

28.05.2015 07:37 ZAGREB, 27. svibnja 2015. (Hina), Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) traži promjenu načina izbora ustavnih sudaca i prekid dosadašnje prakse stranačkog kadroviranja na najvažnije položaje u državi kako bismo dobili neovisnu i stručnu kontrolu ustavnosti, poručio je u srijedu predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

"Ustavni sud kakav danas imamo plod je bluda dviju stranaka koje se izmjenjuju na vlasti dok građani zbrajaju dugove i bježe preko granice", ustvrdio je Matijašević na konferenciji za novinare. Pozvao je sve društvene čimbenike kojima je stalo do izgradnje demokratskog sustava u Hrvatskoj da do slijedeće godine, kada se očekuju opsežna imenovanja u Ustavni sud, "nagaze" sve relevantne političke opcije kako bi se promijenio postojeći "nakaradni model". Krajnje je vrijeme da suce Ustavnog suda, kao i njihove kolege, počne birati struka - Državno sudbeno vijeće, isključivo na temelju kriterija stručnosti.

Hrvatska u 25 godina od donošenja demokratskog Ustava još uvijek nije dobila neovisan nadzor nad ustavnošću, jer u Ustavnom sudu još uvijek sjede suci koje je izabrala zakonodavna vlast, odnosno isti oni kojima bi Ustavni sud trebao davati packe zbog neustavnih zakona, naglasio je Matijašević. Podsjetio je kako je imenovanje sudaca Ustavnog suda čak i u razdobljima najvećih prijepora dviju vodećih stranaka prolazilo bez većih problema uz suglasnost oba pola političkog spektra. Ne treba stoga čuditi da građanske inicijative prolaze kao "bosi po trnju" svih ovih godina, iako se ispunjavaju izuzetno strogi i teški uvjeti za raspisivanje referenduma. Matijaševića ne čudi ni što se Ustavni sud o pojedinim temama, poput ustavnosti valutne klauzule, ne oglašava već pune četiri godine, a na očitovanje ga nije natjerao ni gorući problem hrvatskog društva, kao što su krediti s valutnom klauzulom u švicarskim francima, a uskoro vjerojatno i u eurima. U zadnje vrijeme Ustavni sud je derogirao i zahtjeve za izjašnjavanjem o izdvajanju pratećih i neovisnih djelatnosti u javnim službama (outsourcing) i monetizaciji autocesta. Za koji dan kreće akcija sindikata za olakšavanje uvjeta za raspisivanje referenduma, no ostane li i dalje na sceni "nakaradan način izbora sudaca" izražavamo veliku skepsu da će Ustavni sud ponovno "odigrati prljavo" i derogirati volju građana, rekao je Matijašević.