Dnevne novosti

Sabor: vladajući ne namjeravaju glasovati o Novakovu prijedlogu

27.05.2015 07:22 ZAGREB, 26. svibnja 2015. (Hina), Sudeći po odgovoru predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, vladajući ne namjeravaju na saborsko glasovanje staviti prijedlog neovisnog zastupnika Mladena Novaka da se otkloni diskriminacija dijela osoba s invaliditetom.

Riječ je o osobama koje su nakon 2002. godine napunile 27 godina života pa su, slijedom izmjena Zakona o dječjem doplatku, izgubile pravo na doplatak od 831,50 kuna. Oni koji su tu životnu dob dosegli prije zakonskih izmjena, zadržali su doplatak pa ga tako još uvijek prima oko 4.000 osoba s invaliditetom, a bez tog prava ostalo je njih 1.100. Iako je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić javno priznala da je riječ o diskriminaciji dijela invalida, Vlada se negativno očitovala o Novakovu prijedlogu, a kao razlog navela nedostatak novca. Mišljenje Vlade prihvatila je i većina u saborskim radnim tijelima pa se na nedavnoj sjednici Sabora glasovalo o prijedlogu da se zakonske izmjene ne prihvate. SDP-ovi zastupnici su u glasovanju, međutim, ostali suzdržani, a protiv zaključka da se zakon odbije bila je oporba, ali i dobar dio HNS-ovih zastupnika. Zaključak tako nije dobio potrebnu većinu pa zakon nije donesen, ali ni odbijen. Novakov zahtjev da se, umjesto o zaključku radnih tijela, glasuje o samom zakonu, vladajući nisu prihvatili, uz obrazloženje da zastupnik uz prijedlog izmjena zakona nije dostavio i prijedlog zaključka kojim bi se te izmjene prihvatile.

Novak se nakon toga odlučio na novi "manevar" pa je zaključak da se prijedlog zakona prihvati u saborsku proceduru poslao naknadno, a predsjedniku Hrvatskog sabora uputio je i pitanje - što je, zapravo, Sabor izglasao ? "Obavještavamo Vas da Hrvatski sabor na 17. sjednici nije prihvatio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o doplatku za djecu iz razloga navedenih u izvješćima radnih tijela i mišljenju Vlade RH", odgovorio mu je Leko. Novak, međutim, podsjeća da se o prijedlogu nije ni glasovalo, a iz Lekina odgovora iščitava da se neće ni glasovati, zbog čega najavljuje da će zatražiti očitovanje Odbora za Ustav i Poslovnik. "Ovo je poruka narodu da je stoka sitnog zuba i da se ono što su vidjeli svi u Hrvatskoj i prenijeli svi mediji, u stvari nije ni dogodilo. Vladajući koriste argument sile, umjesto da idu snagom argumenta", izjavio je u utorak Novak za Hinu.

Sam Leko novinarima nije želio dodatno obrazlagati odgovor Novaku, a SDP-ov predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin kaže kako je predsjednik Sabora "jezgrovito i jasno odgovorio" te kako misli da je ta priča u Saboru završena. U SDP-u tumače kako je Novak zaključak trebao podnijeti do kraja rasprave o prijedlogu zakona pa Novaku, ustraju li u takvom tumačenju, preostaje jedino da čitav prijedlog ponovno uputi u proceduru. Saborski poslovnik, doduše, govori kako se prijedlog raspravljen u prvom čitanju, ako ga je Sabor odbio, ne može uvrstiti u dnevni red dok ne proteknu tri mjeseca od glasovanja. "Kvaka" je, međutim, u tome da Sabor, unatoč tumačenju Josipa Leke, Novakov prijedlog nikada nije odbio. SDP-ovi zastupnici neslužbeno ne skrivaju da im je situacija neugodna, a nadaju se da će se riješiti uskoro, i to tako da Vlada "izvuče iz ladice" najavljeni zakon o inkluzivnom dodatku, koji bi trajno riješio pitanje dodatka za osobe s invaliditetom.