Dnevne novosti

Varga najavio proširenje ljekarničkih usluga

22.05.2015 07:20 NOVI MAROF, 21. svibnja 2015. (Hina), Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je u četvrtak, prigodom posjete palijativnom odjelu Specijalne bolnice za kronične bolesti u Novom Marofu, da se već dulje vrijeme pregovara s Hrvatskom ljekarničkom komorom o proširenju ljekarničkih usluga. 
Riječ je o proširenju usluga koje bi ljekarnici nudili pacijentima o trošku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), što bi povećalo dostupnost zdravstvene zaštite na lokalnoj razini, rekao je Varga novinarima. Zdravstveni djelatnici u ljekarnama visoko su educirani i dobro znaju savjetovati pacijente i pravilno davati upute o korištenju lijekova. Taj segment želimo proširiti kako bi ljekarnike što više uključili u liječenje pacijenata, istaknuo je Varga. Također se razmišlja da se farmaceutima omogući specijalizacija iz kliničke farmacije, dodao je. "Ljekarnike se prečesto doživljava kao obične trgovce, dok su oni ustvari zdravstveni radnici koje treba uzdići na što višu razinu", kaže Varga.

Komentirajući odbijenicu za mogućnost vađenja krvi u Konzumovim centrima, Varga je pojasnio da su zdravstveni inspektori, koji su samostalni u svom radu, na temelju uvida ocijenili kako mjesta na kojima je poliklinika AVIVA željela obavljati medicinsko-biokemijske pretrage nisu primjerena za tu svrhu. Trenutno se o tom problemu razgovara s poliklinikom AVIVA, rekao je Varga podsjetivši da postoje procedura i pravilnici koje treba poštivati kako bi se zajednički pronašlo rješenje.

Varga je u Novom Marofu obišao centar za palijativnu skrb, koji će uskoro dobiti novi prostor i opremu, te proširiti kapacitete za nove 72 bolesničke postelje. Riječ je o investiciji teškoj 43,6 milijuna kuna od čega će se novcem iz EU fonda za regionalni razvoj financirati 85 posto, a preostalih 15 posto platit će Ministarstvo zdravlja. Sanacijski upravitelj varaždinske Opće bolnice Mladen Smoljanec najavio je i osuvremenjivanje starih dijelova bolnice. Također su nabavljena razna pomagala u vrijednosti 300.000 kuna, namijenjena palijativnim bolesnicima na kućnoj njezi. Novi objekt od gotovo 3.000 četvornih metara funkcionalno će povezati dva postojeća odjela, a bit će izgrađen sukladno načelima energetske učinkovitosti. Građevinski radovi trajat će oko osam mjeseci, a u lipnju kreće natječaj za odabir izvođača. Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof ima 300 kreveta od kojih je 37 u mreži palijativne skrbi. Bolnica ima multispecijalističkim tim za dijagnoze u palijativnoj skrbi te posebno educirane liječnike i drugo zdravstveno osoblje. Surađuju s patronažnom službom i liječnicima primarne zdravstvene zaštite, centrima za socijalnu skrb te udrugom za palijativnu pomoć "Srce", a imaju organiziranu i posudionicu pomagala s krevetima, madracima, antidekubitalnim madracima, hodalicama, kolicima i drugom opremom. Specijalističku palijativnu skrb u posljednjih godinu dana života treba najmanje 20 posto onkoloških i oko 5 posto neonkoloških pacijenata.