Dnevne novosti

Prosvjed radnika Imunološkog protiv privatizacije i inicijative Visia Croatica

22.05.2015 07:15 ZAGREB, 21. svibnja 2015. (Hina), Stotinjak radnika Imunološkog zavoda u četvrtak je uoči Vladine sjednice na Markovu trgu prosvjedovalo protiv bilo kakvog oblika privatizacije Zavoda, uključujući i inicijativu grupe građana Visia Croatica da prikupljanjem donacija otkupi dionice Imunološkog. 
Sindikalna povjerenica Lidija Jagarinec zatražila je da Vlada hitno donese odluku o sudbini Zavoda, da se pokrene proizvodnja i da Imunološki ostane u rukama države. Radnici, kojima nisu isplaćene zadnje dvije plaće, očekivali su da će na sjednici u četvrtak Vlada napokon odlučiti o sudbini Imunološkog zavoda, no ta točka nije stavljena na dnevni red sjednice.

Radnici su se usprotivili inicijativi Visia Croatica, koja je u ožujku predala jedinu obvezujuću ponudu za kupnju 54 posto dionica Zavoda, ocjenivši da su njezini osnivači "borbu za spas Imunološkog pretvorili u borbu za drukčiju privatizaciju". Poručuju da ne žele ulazak te inicijative u Imunološki jer im nisu poznati motivi njezinih osnivača i stoje li iza toga interesi nekih nepoznatih ulagača. Smatraju da Visia Croatica "nije pošteno predstavila svoj model, da zamućuje problem i nudi lažna rješenja po kojima javnu tvrtku kupuje javnost da bi njome upravljala neka uprava koju čak ni formalno nisu izabrali". Iskazali su i bojazan da Visia Croatica skuplja novac od građana kako bi njezini osnivači sami preuzeli upravljanje tom tvrtkom. Među njima su, kažu, i dvojica propalih političara - neuspješni predsjednički kandidat Ivan Rude i Đuro Lubura, za kojega kažu da je bio "neuspješni kandidat za europski parlament na listi Nacionalnog foruma, koji je od Hrvatske htio napraviti europsku Floridu za bogate njemačke penzionere".

Zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Visie Croatice Đuro Lubura izjavio je Hini da su njihovi osnivači poznati, da je sve javno i transparentno objavljeno i nemaju nikakvog osobnog interesa. "Potpuno su nam nerazumljivi motivi radnika koji sada žele ostati u vlasništvu države, a do jučer su i sami govorili da država nije dobar gospodar", rekao je Lubura. U inicijativi ne vide drugo rješenje osim da narod spasi Imunološki zavod u trenutku kada država smatra da ona ne treba biti vlasnik. No, ako radnici ili država imaju neku drugu varijantu, nemamo ništa protiv, kaže Lubura kojem nije jasno što se dogodilo da je sindikalna povjerenica Jagarinec promijenila svoje stajalište. Visia Croatica ponudila je osam milijuna kuna za dionice Imunološkog, a dosad su skupili oko pet milujuna kuna i dobili podršku 30-tak tisuća ljudi. No, prikupljanje novca obustavili su do odluke Vlade o njihovoj ponudi. Nakon toga će, najavljuje Lubura, pokrenuti kampanju informiranja građana o važnosti Imunološkog i obliku njihova udruživanja radi spasa Zavoda. Po informacijama kojima raspolažu u inicijativi Visia Croatica, Vlada će na idućoj sjednici donijeti odluku o njihovoj ponudi.