Dnevne novosti

Sabor sutra o uvođenju elektronske osobne iskaznice

21.05.2015 07:30 ZAGREB, 20. svibnja 2015. (Hina), Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu zakona o osobnoj iskaznici koji, kao nastavak Vladinog projekta e-građani, predviđa uvođenje elektronske osobne iskaznice s čipom, koja bi vrijedila pet godina. 
Pribavljanje osobne iskaznice sada stoji 48,5 kuna, a procjenjuje se da će cijena osobne iskaznice s čipom biti oko 75 kuna. Osobna iskaznica sadržavat će elektronički nosač podataka (čip) na kojemu će biti pohranjeni podaci, ispisani u vizualnoj zoni kartice osobne iskaznice, a uz to na čip će se moći pohraniti jedan ili dva certifikata - identifikacijski i potpisni.

Identifikacijski certifikat će služiti za osiguranje elektroničke potvrde identiteta osobe kojoj je izdana osobna iskaznica i autentikaciju radi pristupa elektroničkim uslugama. Potpisni certifikat bit će namijenjen za podršku naprednom elektroničkom potpisu, koji ima istu pravnu snagu i zamjenjuje vlastoručni potpis, sukladno zakonu kojim je reguliran elektronički potpis.

Pritom bi certifikati bili obvezni za sve starije od 18 godina, a stariji od 65 godina moći će birati hoće li ih imati. Ako odluče da neće, osobna iskaznica postaje im trajna. Osobna iskaznica vrijedit će pet godina, koliko traju jamstva za certifikate. Pravo na osobnu iskaznicu imali bi svi hrvatski državljani, a onima koji žive u inozemstvu u osobnoj iskaznici bio bi upisan taj podatak.