Dnevne novosti

Gjurković: Kazne za ustanove koje ne poštuju preporuke državnih revizora

20.05.2015 07:25 ZAGREB, 19. svibnja 2015. (Hina), Saborski Odbor za financije prihvatio je u utorak izvješće državne revizije o obavljenim revizijama poslovanja ustanova u kulturi u 2013., a predsjednik Odbora Srđan Gjurković najavio je da će se do kraja godine donijeti zakonodavni okvir koji će omogućiti sankcioniranje ustanova koje ne poštuju preporuke državne revizije. 
Glavni državni revizor Ivan Klešić izvijestio je da su revizijom obuhvaćene 64 ustanove u kulturi, izraženo je 31 bezuvjetno i 32 uvjetna i jedno nepovoljno mišljenje, koje je, po izvješću, "zaradilo" riječko Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca. Revizija je ustanovila niz nepravilnosti u ustanovama u kulturi, uočeno je nerealno financijsko planiranje i neusklađenost programa s financijskim planovima. Neke su ustanove zaposlenima isplaćivale stimulacije, unatoč ostvarenim gubicima i velikim dospjelim potraživanjima, a dio ih je više mjeseci zaredom svojim zaposlenicima uz plaću isplaćivao i autorske honorare. Ustanovama u kulturi revizori na teret stavljaju i neuredno blagajničko poslovanje, a Klešić je upozorio i da su bez javnog natječaja nabavili robu u ukupnoj vrijednosti od 13,9 milijuna kuna.

Glavni državni revizor izvijestio je i o obavljenoj reviziji udruga i ustanova nacionalnih manjina koji se financiraju putem Savjeta za nacionalne manjine, a ocijenio je da financiranje programa manjinske kulturne autonomije nije u potpunosti učinkovito. Upozorio je kako su udruge Savjetu podnijele nepotpunu i nepreglednu dokumentaciju, iz koje se ne može utvrditi je li novac trošen namjenski te kako su pojedine udruge isplaćivale autorske honorare za poslove koji se ne mogu svesti pod autorski rad. U izvješću stoji i da su pojedine udruge sav novac za kulturnu autonomiju potrošile na reprezentaciju i odvjetničke usluge. Na Klešićevo izlaganje, Gjurković je kazao kako je revizija ukazala na značajne probleme u javnoj nabavi te kako bi trebalo propisati sankcije za one koji se ogluše o preporuke revizora. Najavio je da će se to zakonom i omogućiti do kraja godine. Odbor je jednoglasno prihvatio i financijsko izvješće Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), a Dragica Zgrebec (SDP) i njezina stranačka kolegica Suzana Bilić Vardić zauzele su se za fleksibilizaciju u odobravanju kredita. Šefica računovodstva HBOR-a Irena Adžić Jagodić odgovorila je kako HBOR razmatra proširenje mogućnosti kreditiranja, kao i promjenu rokova u kojima se mora odgovoriti na zahtjeve poduzetnika.