Dnevne novosti

Ministarstvo: Svjetski standardi u zaštiti od elektromagnetskog zračenja

20.05.2015 07:10 ZAGREB, 19. svibnja 2015. (Hina), Ministarstvo zdravlja primijenilo je svjetske i europske standarde prilikom izrade nacionalnih propisa za područje elektromagnetskih polja, u svrhu zaštite ljudskog zdravlja, ističe u utorak Ministarstvo u odgovoru Hrvatskoj udruzi za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ). 
HUZEZ je u ponedjeljak prijavio Ministarstvo zdravlja Europskoj komisiji zbog novog Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskih polja, navodeći da su njime drastično povećane granice dozvoljenog zračenja i prekršene EU-ove direktive o izloženosti radnika elektromagnetskom zračenju.

Ministarstvo odgovara da su u izradi pravilnika primijenili smjernice Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection). Pravilnik je usklađen s EU Direktivom 35 u pogledu izloženosti radnika koji rade s izvorima elektromagnetskih polja. Riječ je o Direktivi koju je Hrvatska kao država članica EU-a obvezna preuzeti u nacionalno zakonodavstvo do srpnja 2016. godine. U njoj su uvedeni pojmovi niske vrijednosti upozorenja i visoke vrijednosti upozorenja, a Hrvatska je preuzela niske vrijednosti upozorenja kao granične vrijednosti, ističe Ministarstvo.