Dnevne novosti

Tjedan u Europskoj uniji

18.05.2015 07:00 BRUXELLES, 17. svibnja 2015. (Hina), ovoga tjedna u Bruxellesu ministri vanjskih poslova i obrane zemalja članica razgovorat će o mogućoj operaciji uništavanja brodava koje koriste krijumčari za prijevoz migranata, u Strasbourgu se na plenarnoj sjednici okupljaju zastupnici Europskog parlamenta, a u Rigi se održava sastanak na vrhu između EU-a i zemalja Istočnog partnerstva. 
U ponedjeljak se u Bruxellesu sastaju ministri vanjskih poslova i ministri obrane zemalja članice kako bi razgovarali o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici. Predviđeni su odvojeni sastanci ministara obrane s jedne strane te ministara vanjskih poslova s druge te njihov zajednički sastanak. Na dnevnom redu je rasprava o vojnim operacijama u sklopu zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU-a te o mogućoj operaciji uništavanja plovila koje koriste krijumčari za prijevoz migranata s južne obale Sredozemlja do europske obale. Na izvanrednom summitu 23. travnja čelnici EU-a su se obvezali da će poduzeti sustavne napore na identificiranju, zapljeni i uništavanju krijumčarskih brodova.

U Strasbourgu se od ponedjeljka do četvrtka održava plenarna sjednica Europskog parlamenta. Na dnevnom je redu, između ostaloga, rasprava o europskom migracijskom programu koji je prošli tjedan predstavila Europska komisija te rasprava o stanju u Mađarskoj nakon što je premijer Viktor Orban najavio mogućnost ponovnog uvođenja smrtne kazne i otvorio javnu raspravu o imigracijama. Zastupnici će raspravljati i glasovati o direktivi koja predviđa stroža pravila u pogledu pranja novca, borbe protiv poreznih utaja i financiranja terorista. Stvarni vlasnici kompanija morat će biti upisani u središnji registar u EU državama, koji bi bio otvoren na uvid vlastima, kao i osobama s "legitimnim interesom", kao što su novinari; dogovor je to između Parlamenta i Vijeća, o kojem će se raspravljati u utorak i glasati u srijedu.

Nova direktiva ima cilj borbe protiv pranja novca, poreznih prijevara i financiranja terorista. Nova pravila trebala bi olakšati praćenje transakcija novca. Prema novoj direktivi, zemlje članice trebat će uspostaviti središnje registre kojim će se popisati stvarni vlasnici poduzeća. Pod stvarnim vlasnikom tvrtke smatra se njezin vlasnik ili onaj koji kontrolira tvrtku i njezine aktivnosti i odobrava transakcije, bez obzira konzumira li se vlasništvo izravno ili preko posrednika. Taj registar mora imati otvoren i dostupan onima koji imaju legitimni interes, poput novinara. Rasprava o tome predviđena je u utorak, a glasovanje u srijedu. Na dnevnom redu je i rasprava o predloženoj strategiji jedinstvenog digitalno tržišta. Komisija je predložila strategiju koja uključuje 16 inicijativa, među njima i prijedloge o e-trgovini, "geo-blockingu", telekomunikacijama i autorskim pravima. Zastupnici će glasovati i o rezoluciji i napretku Turske. U prijedlogu rezolucije, pravno neobvezujećeg teksta, kaže se da mora ojačati borbu protiv korupcije, jamčiti slobodu medija i izražavanja te poštovati nezavisnost pravosuđa.

U četvrtak i petak u Rigi, rotirajuće latvijsko predsjedništvo ugostit će summit Istočnog partnerstva. Na summitu će se okupiti čelnici ili visoki dužnosnici zemalja 28 članica EU-a te šest zemalja Istočnog partnerstva. Hrvatsku će predstavljati premijer Zoran Milanović. Istočno partenrstvo pokrenuto je u svibnju 2009. godine na summitu u Pragu. Riječ je o okviru za suradnju između EU-a i njezinih istočnih susjeda, bivših članica Sovjetskog Saveza - Armeniji, Azerbejdžanu, Bjelorusiji, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini. Summitom će dominirati ukrajinska kriza i odnosi s Rusijom.