Dnevne novosti

Zeleni Europe protiv istraživanja i eskploatacije nafte u Jadranu

18.05.2015 07:05 ZAGREB, 17. svibnja 2015. (Hina), Europski zeleni donijeli su rezoluciju protiv protiv projekta istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu koji je štetan i neće donijeti energetsku sigurnost ni Hrvatske niti Italije, priopćila je stranka ORaH u nedjelju, završnog dana skupa održanog u Zagrebu.
Dvadeset i drugo Vijeće Europske zelene stranke, otvoreno u petak, službeno je zatvoreno u nedjelju poslijepodne nakon što je donijelo 12 rezolucija, a među njima i o nafti u Jadranu koju su predložile stranka ORaH iz RH i Federacija zelenih iz Italije. Europski zeleni mišljenja su da moguće otkriće nafte u Jadranu neće povećati energetsku sigurnost niti Hrvatske niti Italije, jer će koncesije u trajanju 30 godina dobiti strane kompanije te će države i dalje morati kupovati naftu na stranim tržištima, priopćeno je.

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy izrazila je zadovoljstvo što su Zeleni Europe glasali protiv prijedloga "štetnog gospodarskim interesima Hrvatske". "Zeleni Europe jasno su se složili da eksploatacija nafte ugrožava čak četvrtinu gospodarskih prihoda Hrvatske i da je rizik jednostavno prevelik", rekla je Holy. Donesenom rezolucijom Zeleni Europe nastavit će činiti pritisak u svrhu provjere usklađenosti projekta s međunarodnim konvencijama i direktivama Europske unije, rekla je Holy. Sve zemlje koje dijele granice na Jadranskom moru trebaju sudjelovati u procjeni utjecaja talijanskih i hrvatskih koncesija na okoliš te se ista procedura treba primijeniti na koncesije istraživačkih i eksploatacijskih projekata u svim zemljama Jadrana, sukladno Arhuškoj i konvencijama ESPOO, navodi se u priopćenju.

Posebno je istaknuto da projekti istraživanja i eksploatacije ugljikovodika ne bi trebali ometati poduzete korake prema razvoju obnovljivih izvora energije u regiji koji mogu ostvariti tehnološki napredak, ekonomski prosperitet i energetsku sigurnost Hrvatske. Nadalje, Zeleni će preko svojih zastupnika u Europskom parlamentu poticati Europsku komisiju na provjeru usklađenosti postupaka procjene utjecaja na okoliš od strane Hrvatske i Italije s Direktivom (2201/92 / EU), odnosno Direktivom (2014/52 / EU), navodi se u priopćenju ORaH-a.