Dnevne novosti

UPUZ: glavno pitanje kod izmjena zakona je odnos domova zdravlja i koncesionara

30.04.2015 07:22 ZAGREB, 28. travnja 2015. (Hina), Udruga poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) očekuje da će rasprava o predloženim izmjenama zakona o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju biti fokusirana na odnos između domova zdravlja i koncesionara, te oko ključnog pitanja - treba li cjelokupna primarna zaštita biti privatizirana i koja je funkcija domova zdravlja.

Ravnatelj UPUZ-a Dražen Jurković ocjenjuje da Ministarstvo zdravlja, koje predlaže proširenje sustava koncesija na sve liječnike u primarnoj zaštiti, ne namjerava omogućiti punu privatizaciju primarne zaštite, jer to ne bi bilo dobro za stabilnost zdravstvene zaštite. Što se tiče izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojim se predlaže potpuno nova uloga Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), Jurković upozorava da se direktoru HZZO-a daju prevelike ovlasti i samostalnost u odnosu na ministra zdravlja, a bez vidljivih mehanizama nadzora nad njegovim radom.

"Predloženim izmjenama zakona centar moći se praktički seli u HZZO, dok ministar zdravlja postaje protokolarna funkcija. Ministar time gubi stvarnu izvršnu moć, pa se sustav odlučivanja prenosi iz političkog i javnog miljea u tehnokratski, u ruke direktora HZZO-a kojem se na taj način omogućuje da upravlja s 22 milijarde kuna zdravstvenog proračuna", kaže Jurković. Postavlja se pitanje, dodaje, jesu li pritom postavljeni dovoljno snažni kontrolni mehanizmi za takvu poziciju HZZO-a, S obzirom na veliki broj predloženih izmjena, Jurković drži kako treba biti oprezan pri njihovoj ocjeni i ne treba prejudicirati konačna zakonska rješenja. S obzirom da UPUZ uočava spremnost zdravstvene administracije na dijalog, poslodavci će konstruktivno sudjelovati u raspravi i uputiti svoje prijedloge za poboljšanje zakona.