Dnevne novosti

Ustavni sud odbio Kolakušićevu tužbu zbog Bobanova izbora u DSV

28.04.2015 07:45 ZAGREB, 27. travnja 2015. (Hina), Ustavni sud odbio je tužbu suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića koju je podnio jer je za jednog od sedam članova Državnog sudbenog vijeća (DSV) iz reda sudaca izabran njegov protukandidat s tzv. specijaliziranih sudova Nediljko Boban, za kojega je Kolakušić tvrdio da je neustavno izabran u tijelo zaduženo za imenovanja, razrješenja, ali i utvrđivanje stegovne odgovornosti sudaca, jer je već dva puta bio član DSV-a. 
U odluci Ustavnog suda objavljenoj u posljednjem broju Narodnih novina stoji da su odbijene Kolakušićeve tvrdnje da mu je drugostupanjskim rješenjem Vijeća Vrhovnog suda povrijeđeno ustavno pravo na jednakost pred zakonom, pravo da pod jednakim uvjetima sudjeluje u obavljanju javnih poslova, pravo na rad, ali i načelo diobe vlasti te ograničenje broja mandata članova DSV-a. Prije ustavne tužbe i žalbe Vrhovnom sudu Kolakušić je Bobanov izbor bezuspješno pokušao osporiti i pred povjerenstvom za izbor članova DSV-a.

Povjerenstvo i Vrhovni sud zaključili su da se navedeno ustavno ograničenje ne odnosi na Bobana koji je u DSV-u bio prije posljednjih izmjena Ustava 2010. pa se odredbe ne mogu primjenjivati retroaktivno. "Ustav se mijenja rijetko i radi iznimno važnih razloga. Jedna od takvih lako razumljivih odredbi je i odredba... kojom je propisano da se članovi Državnog sudbenog vijeća biraju na razdoblje od četiri godine, s tim da članom Državnoga sudbenog vijeća nitko ne može biti više od dva puta. Odredba je toliko jednostavno i lako razumljivo napisana da je uistinu teško shvatljivo zašto se povjerenstvo za izbor članova DSV-a odlučilo samostalno tumačiti je na način da jedan ili nekolicina sudaca mogu biti članovi DSV-a četiri ili više puta dok svi ostali suci mogu samo dva puta...", naveo je Kolakušić u ustavnoj tužbi. "Sukladno stajalištu peteročlanog Vijeća Vrhovnog suda RH da se mandati prije stupanja na snagu izmjene Ustava ne računaju, ukazuje se potpuno pogrešno sveopće pravno shvaćanje kao i pogrešno nametnuto javno mijenje da se bivši predsjednik Stjepan Mesić nije mogao kandidirati na predsjedničkim izborima po treći put 2009.", isticao je Kolakušić podsjećajući da je ustavno ograničenje da se nitko ne može kandidirati za predsjednika Republike više od dva puta doneseno nakon Mesićeva izbora, ali je on nakon te izmjene ipak biran još samo jednom.

Ustavni je sud zaključio da Kolakušić ustavnoj zabrani da nitko ne može biti član DSV-a više od dva puta pristupa "mehanički" jer ju ne sagledava "kontekstualno, ne uzima u obzir ni promjene u ustavnom okviru države ni prijelazni režim između dvaju ustavnih razdoblja, ali ni činjenice i okolnosti konkretnog slučaja". Osim ponavljanja tvrdnje da je Boban već bio dva puta biran za člana DSV-a Kolakušić u tužbi, po mišljenju Ustavnog suda, nije naveo nijedan relevantan protuargument kojim bi odgovorio na tvrdnje da je Bobanov "prvi i jedini cjelovit mandat" počeo i završio u "prethodnom ustavnom razdoblju", da mu je 2010. mandat prekinut zbog četvrte promjene Ustava te da 2011. nije sudjelovao u izborima za novi saziv DSV-a.