Dnevne novosti

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

27.04.2015 07:00 BRUXELLES, 26. travnja 2015. (Hina), Sljedeći tjedan hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dolazi u Bruxelles u prvi službeni posjet europskim institucijama i u NATO, a u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta. 
Prvi put od preuzimanja dužnosti predsjednice Republike Kolinda Grabar-Kitarović dolazi u posjet Bruxellesu, gdje će se sastati s najvišim dužnosnicima EU-a i NATO-a. U srijedu, 29. travnja, sastat će se s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, a u četvrtak s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom. Isti dan, u sjedištu NATO-a razgovarat će s glavnim tajnikom Saveza Jensom Stoltenbergom. U Strasbourgu se od ponedjeljka do četvrtak održava plenarna sjednica Europskog parlamenta. Na opsežnom dnevnom redu pred zastupnicima je, među inim, rasprava o prijedlogu rezolucije Bosne i Hercegovine i Albanije.

Rasprava s povjerenikom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom predviđena je u srijedu, a glasovanje o rezolucijama u četvrtak. Parlament će u srijedu s povjerenikom Hahnom raspravljati o reformama i napretku Albanije i BiH u 2014. U svojoj rezoluciji, o kojoj će glasovati u četvrtak, europski zastupnici su istaknuli potrebu za inkluzivnim, konstruktivnim i održivim političkim dijalogom o reformama, kao i za većom suradnjom između političkih snaga u Albaniji i Bosni i Hercegovini. Prema prijedlogu rezolucije, koji je izglasan sredinom ovoga mjeseca na Odboru za vanjsku politiku i koji se u konačnoj verziji neće bitnije mijanjati, zastupnici će, između ostaloga, pozvati nove čelnike Bosne i Hercegovine da slijede načela federalizma i supsidijarnosti i zatražiti da svi konstitutivni narodi imaju osiguran pristup javnom televizijskom servisu, na svim službenim jezicima. Parlament će također pozvati čelnike BiH da se nedvosmisleno obvežu za nastavak reformskog procesa i pribiližavanje BiH Europskoj uniji.

Zastupnici će srijedu raspravljati o dramatičnoj situaciji s migrantima, kojih sve više pogiba u Sredozemlju u pokušaju da se domognu europskih obala. U raspravi će sudjelovati i predsjednik Komisije Juncker i predsjednik Vijeća Tusk. Parlamentarci će u srijedu glasovati o nacrtu zakona kojim se želi suzbiti uporaba plastičnih vrećica. Ovim zakonom tražit će se od država članica da izaberu između dvije mogućnosti: ili da poduzmu mjere i osiguraju da prosječna potrošnja laganih vrećica, tanjih od 50 mikrona, ne prelazi 90 po stanovniku do 2019. i 40 do 2025. godine ili da do 2018. godine osiguraju da prodavači ovakve vrećice ne dijele besplatno.

U utorak bi parlamentarci trebali glasovati o uvođenju automatskih poziva iz automobila koji doživi nesreću. Usluga poziva u slučaju nužde ugrađena u vozilo (eCall) koja bi automatski obavijestila hitne službe za spašavanje trebala bi se uvesti u sve nove modele osobnih automobila i lakih kombija do 31. ožujka 2018. godine. Ovim glasovanjem potvrdit će se neslužbeni dogovor između Parlamenta i Vijeća u prosincu, koje je Vijeće i službeno potvrdilo 2. ožujka. Usluga poziva eCall koristi broj za poziv u slučaju nužde 112 koji automatski obavještava hitne službe da se dogodila ozbiljna nesreća na cesti.

Zastupnici će u srijedu glasovati o nacrtu rezolucije u kojoj predlažu da se od proizvođača alkoholnih pića zahtijeva da navedu sadržaj kalorija i sastojaka na etiketi. U tekstu se predlaže da se uloži veći napor kako bi se smanjila potrošnja alkohola među maloljetnicima, te da se na razini EU-a uvede označavanje koje upozorava na opasnost vožnje pod utjecajem alkohola ili konzumaciju alkohola tijekom trudnoće.

Europska komisija je pozvana da predloži novu strategiju do 2016. Europska komisija će svoj redoviti tjedni sastanak održati u utorak u Strasbourgu. Na tom sastanku trebala bi usvojiti Europski program sigurnosti, u kojem će navesti prioritete u tom području sigurnosti za razdoblje 2015-2020. Tri prioriteta u sigurnosnoj strategiji bit će borba protiv terorizma, organiziranog kriminala i kibernetičkog kriminala. U ponedjeljak će se u Kijevu održati summit Ukrajina-EU. U glavni ukrajinski grad doputovat će predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i nekoliko šefova država ili vlada članica EU-a.