Dnevne novosti

Vlada: plaće u agencijama kao u cijelom javnom sektoru

23.04.2015 07:40 ZAGREB, 22. travnja 2015. Hina, Svima zaposlenima u agencijama plaće bi se ubuduće trebale obračunavati prema propisima za javne službe, prema smjernicama za uređenje sustava agencija, zavoda, fondova, centara i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima koje su na dnevnom redu Vlade u četvrtak.

Te su smjernice u skladu s najavama koje su u ponedjeljak predstavljajući Vladin dodatni paket mjera Europskoj komisiji u okviru procedure prekomjernog deficita, predstavili potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Branko Grčić i ministar financija Boris Lalovac. Ukupno bi taj paket, prema njihovim najavama, trebao donijeti fiskalni učinak 0,63 posto BDP-a ili 2,09 milijardi kuna, a u sklopu tog iznosa 500 milijuna kuna Vlada namjerava uštedjeti u poslovanju agencija. Država putem svojih predstavnika u upravnim vijećima želi utjecati na plaće u agencijama, pa i onim neovisnim, kako bi ih uskladila s ostatkom javnog sektora. Te su plaće, kaže Grčić, često veće nego drugdje u javnom sektoru pa ih treba korigirati kako bi svi podjednako nosili teret krize.

Priliku za uštede Vlada vidi i u smanjenju troškova servisnog osoblja u agencijama koje bi se trebale spojiti.  Jedna od smjernica je i spajanju agencija pri čemu bi se trebalo spojiti njih najmanje deset. Tako bi se Državni zavod za zaštitu prirode spojio s Agencijom za zaštitu okoliša, Hrvatski zavod za norme s Hrvatskom akreditacijskom agencijom, Hrvatski mjeriteljski institut išao bi u Institut Ruđer Bošković, integrirale bi se Agencija za strukovno obrazovanje s Agencijom za odgoj i obrazovanje, Agencija za znanost i visoko obrazovanje vjerojatno će integrirati Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, dok bi se Agencija za regionalni razvoj spojila sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Agencija za vodne putove postat će dio Hrvatskih voda, a Hrvatska agencija za hranu spojila bi se s Hrvatskim veterinarskim institutom.

Uz spajanje agencija i niveliranje plaća među smjernicama je i racionalizacija troškova agencija. Tako se najavljuje definiranje standardnih troškovnika za agencije prema kojima će se morati ravnati. Primjerice, moglo bi biti određeno da državne ustanove i agencije ne smiju za prostore u kojima djeluju, plaćati najamninu veću od 11 eura po četvornom metru.Oni kojima je to sada više od toga imat će kratak rok da krenu u traženje novih prostora, ili kod DUUDI-a ili lokalnih jedinica. Među Vladinim smjernicama je i smanjivanje troškova službenih putovanja za 10 posto u odnosu na prošlogodišnji iznos, kao i troškove za korištenje službenih vozila, dok bi najveći trošak za nabavu vozila trebao biti 180 tisuća kuna s PDV-om po vozilu. Planira se i smanjenje rashoda prema ugovorima o djelu i to na 2 posto ukupnih izdataka za plaće.