Dnevne novosti

Varga: Akcijskim planom potičemo brigu za vlastito zdravlje

23.04.2015 07:30 ZAGREB, 22. travnja 2015. (Hina), Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je u srijedu da se Akcijskim planom za prevenciju i kontrolu kroničnih nezaraznih bolesti od 2015. do 2020. godine, koji je upućen u javnu raspravu, želi potaknuti aktivan pristup građana i briga za vlastito zdravlje. 
"Apeliramo na aktivni pristup cjelokupnog građanstva. Zdravlje nacije nije samo briga zdravstvenog sustava, već se svaki od nas ponaosob mora brinuti o svom tijelu kao da je to njegov vlastiti hram", rekao je Varga novinarima u Saboru. Moramo smanjiti unos kalorija u našoj prehrani, šećera i masnoća, te paziti da se svaki dan krećemo barem pola sata, rekao je. Najavio je proaktivno stajalište zdravstvenog sustava prema prevenciji bolesti, s naglaskom na preventivnu medicinu. Podsjetio je pritom na poslanice pape Ivana Pavla II. o očuvanju vlastitog tijela kao sastavnici normalnog svakodnevnog života, te istaknuo da je Akcijski plan također preduvjet za apliciranje na EU fondove koji se izravno tiču preventivnih zahvata. Neke od mjera koje se predlažu u Akcijskom planu su povećanje posebnih poreza na duhanske proizvode i alkoholna pića, uvođenje oznake "Živjeti zdravo" za zdravu hranu, te povećanje broja sati tjelesnog odgoja u školama. Kronične nezarazne bolesti uzrok su 89 posto smrti i predstavljanju teret bolesti od 77 posto, a većina ih je povezana sa zajedničkim faktorima rizika na koje se može utjecati prevencijom, ističe se u planu.

Ministarstvo predlaže niz preventivnih programa u cilju smanjenje smrtnosti od kroničnih nezaraznih bolesti te istovremeno unaprijeđenje kvalitete života i dobrobiti ljudi i društva. Predebelo je oko 24,4 posto odrasle populacije, 60 posto ih ne sudjeluje ni u kakvom obliku tjelesne aktivnosti, dok ih 27,4 posto puši. Predlaže se stoga poticanje tjelesne aktivnosti kod svih dobnih skupina, povećanje prostora za rekreaciju, povećanje poreza na duhan i alkohol, zabrana promoviranja alkoholnih pića, veća podrška osobama koje žele prestati pušiti, ali i veća kontrola prodaje alkohola. Plan je i pojačati učenje o zdravoj prehrani u školama, uvesti svakodnevni 10-minutni program vježbanja u školama te povećati broj sati tjelesnog odgoja. Budući da se na prevenciju trenutno izdvaja dva posto proračuna zdravstvene zaštite, planira se osnivanje "Zdravstvenog fonda" koji bi osigurao financiranje implementacije i razvoja preventivnih programa. Predviđena je i jača suradnja zdravstvenog sustava, civilnog sektora i drugih resora vlade. Akcijski plan objavljen je na internetskim stranicama Ministarstva zdravlja, a svi zainteresirani mogu svoje primjedbe i prijedloge dostaviti do 20. svibnja.

Varga je također novinarima najavio da prijedlog Zakona o zakladi za zdravlje uskoro ulazi u saborsku proceduru. "To nam je jako bitno jer smatramo da su udruge pacijenata izuzetno bitne za promicanje zdravlja i zdravog načina života", rekao je. Rok za očitovanje na nacrt izmjena zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti istječe u petak, 24. travnja, javna rasprava trebala bi početi nakon 1. svibnja, pa Varga očekuje da će i ta dva zakona do ljeta biti na raspravi u Saboru. Naglasak kod tih zakonskih izmjena je na očuvanju "javnog i egalitarnog sustava zdravstva u načinu financiranja i ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, i očuvanje svih prava pacijenata u skladu s tradicijom u Hrvatskoj", kaže Varga. No, u segmentima u kojima smo primijetili loše strane u organizaciji zdravstvenog sustava unosimo mjere kako bismo sustav učinili učinkovitijim i financijski održivim, dodao je ministar zdravlja.