Dnevne novosti

Milanović: praviti podjele na one koji vole i one koji ne vole Hrvatsku je zlo

20.04.2015 07:10 SPLIT, 18. travnja 2015. (Hina), Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović je u subotu s izborne konvencije splitskog SDP-a poručio kako zlo čine oni, koji prave podjele na one koji vole Hrvatsku i one koji je ne vole, i pozvao ih da poslušaju himnu „Lijepa naša“ koja poziva na zajedništvo. 
Poručio je i da SDP ide po pobjedu na sljedećim parlamentarnim izborima i ima namjeru još četiri godine voditi Hrvatsku ali ne, kako je kazao, „kao privatnu firmu, kao Fimi medije nego kao zemlju samosvjesnih ljudi“ , a "drugu stranu" je pozvao na javnu debatu da se vidi koja je vlada bila najbolja. „Neki u Hrvatskoj sastavljaju popise onih koji vole Hrvatsku i onih koji ne vole Hrvatsku. Eto dokle smo došli 2015. godine, to je ključna poruka opozicije: podjela na one koji vole Hrvatsku - to su 'šatro' oni - i one koji ne vole Hrvatsku, koje treba otpisati... To je elementarno zlo, to nije istina, to nema veze sa zdravom pameću i s onim što se u ovoj zemlji događa. Tome moramo reći dosta riječima i djelima“, rekao je Milanović. "Zlo predstavlja i veličanje nacističkih režima i povijesti i, onog hrvatskog, takozvanog, iz vremena Drugog svjetskog rata“, rekao je. „Kad se na nekom stadionu kliče takvim vrijednostima, odnosno opačinama, onda se takva atmosfera ne može nazvati veličanstvenom atmosferom pa makar Hrvatska pobjedila 10:0, jer to nije pobjeda, to je neugodno i zato nas kažnjavaju i sramote i zato moramo reći da to ne valja.

Svaki političar, onaj tko je vidljiv, onoga tko se čuje - možda ga se ne sluša ali ga se čuje- koji je izabran od ljudi mora na te stvari upozoravati“, naglasio je. Pri tomu je istaknuo kako treba biti svjestan da ta pobjeda (u Drugom svjetskom ratu) „u kojoj su sudjelovali mnogi moji bliski rođaci, imala i onu drugu stranu, u kojoj su sudjelovali neki drugi moji bliski rođaci, koji su izgubili taj rat“. „Njihovi potomci su na nake stvari osjetljivi kada im se obraćamo kao antifašisti i toga moramo biti svjesni“, kazao je Milanović. Po Milanovićevom tumačenju i u Europi ima desnog i lijevog ekstremizma. „Ekstremna desnica ima svoje rezonance i u Hrvatskoj među vodećim politčarima desnice“, rekao je i ocijenio da ekstremna ljevica u Europi napada „centar“, koji zagovara razum. „Mi jesmo ljevica, ali mi smo i matica zdravog razuma“, kazao je predsjednik SDP-a. Podsjećajući da će se uskoro obilježavati 70. obljetnica pobjede nad fašizmom napravio je lapus rekavši „nad antifašizmom“ i ispravio se, te dobio pljesak, što je Milanović prokomentiraorekavši kako je očito da će „ovo biti glavna tema“. „U pobjedi antifašističke koalicije sudjelovali su i lijevi i desni i centar. U njoj je sudjelovao i hrvatski narod i narodi Hrvatske, i srpski narod s hrvatskim narodom, i bili su na pravoj strani na kojoj je bilo i na tisuće Dalmatinaca“, rekao je. Danas se „i na ljevici u Hrvatskoj slave neke stvari koje nisu realne“, rekao je, dodavši kako se računi koji se naprave moraju vraćati, te da i Grčka mora vratiti svoje dugove, bez obzira na solidarnost s grčkim narodom.

Govoreći o svojoj vladi, Milanović je rekao da njezini rezultati nisu spektakularni ali su vidljivi, a to, kako je rekao, „naše političke suparnike smeta i rađa zavist“. Ponovio je zamjerke onima koji us pokrenuli interpelaciju za prekid istraživanja Jadranskog podmorja kazavši da je rijč o „zlobi“ prema naporima njegove vlade. „Naš je patriotski zadatak da vidimo što imamo u Jadranskom podmorju i postoje li ondje bogatstva, a na referndumu se može odlučiti hoće li se koristiti to bogatstvo ako ga se nađe. Takvo bogatsvo koriste najčistije zemlje na svijetu, primjerice Norveška ili Velika Britanija“, rekao je Milanović. Pozvao je, kako se izrazio, „drugu stranu“ na javnu debatu da se vidi koja je Vlada bila najbolja. „Jesu li to one vlade iz vremena privatizacije iz 90-ih godina koje, u stvari, i nisu bile prave vlade nego vlade pod Uredom predsjednika? Jesu li to dvije HDZ-ove vlade prije naše vlade,“ upitao je. Milanović je kazao kako koalicijskoj vladi iz 2000. godine za neke stvari „skida kapu“, ali da ona je bila nekoherentna i Ivica Račan je bio meta ucjena. „Naša vlada je bez velike ideologije i sastavljena je od stranaka koje imaju i te kako razloga biti zajedno. S druge strane je svašta - može i vamo i tamo, zavisi od cijene, a mi tako ne funkcioniramo“, istaknuo je Milanović.