Dnevne novosti

Žalba na Glavaševo puštanje iz zatvora na "razgledavanju" kod Cvitana

15.04.2015 07:25 ZAGREB, 14. travnja 2015. (Hina), Vrhovni sud zaprimio je žalbu Županijskog državnog odvjetništva na odluku kojom je Branimiru Glavašu ukinut istražni zatvor, no o njoj neće odlučivati prije nego što se o žalbi očituje glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan. 
Glasnogovornica Vrhovnog suda Sanja Katušić Jergović potvrdila je Hini da je žalba koju je sastavilo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo poslana na "razgledanje" glavnom državnom odvjetniku, a tek nakon povratnog mišljenja Vrhovnom će sudu početi teći trodnevni rok u kojem treba odlučiti. Dodala je da bi odgovor iz državnog odvjetništva na sud trebao doći do srijede. U žalbi na posljednju odluku o ukidanju istražnog zatvora Branimiru Glavašu, koju je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda donijelo 31. ožujka, Županijsko državno odvjetništvo traži da se ukine odluka izvanraspravnog vijeća i Glavaša ponovno vrati u istražni zatvor. Ukidajući Glavašu istražni zatvor u kojem je tijekom ožujka proveo 26 dana izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda vodilo se ranijim stavovima Ustavnog suda, ali i činjenicom da bi, u slučaju da je Glavaš ostao na izdržavanju kazne u Mostaru, još 18. ožujka bio pušten na uvjetni otpust.

Istražni zatvor određen mu je jer je Vrhovni sud početkom ožujka zaključio da je, po Zakonu o kaznenom postupku, takva mjera obvezna za sve okrivljenike kojima je izrečena kazna veća od pet godina. Nakon što je Ustavni sud u siječnju ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima 'garaža' i selotejp' od osam godina zatvora, temeljem koje je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu, na snazi je ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora. Ustavni je sud, u međuvremenu, djelomično ukinuo i odluku o istražnom zatvoru, navodeći da Vrhovni sud mora navesti krajnji rok do kojega Glavaš može biti lišen slobode.

Vrhovni je sud potom odredio da istražni zatvor može trajati najduže do 5. svibnja iduće godine, no Glavaševa je obrana istog dana ponovno zatražila njegovo puštanje na slobodu. Nakon posljednje žalbe tužiteljstva na ukidanje istražnog zatvora Glavašev će se slučaj još jednom naći pred Vrhovnim sudom, koji u konačnici temeljem prve odluke Ustavnog suda mora donijeti i novu pravomoćnu presudu u slučajevima 'garaža' i selotejp'.