Dnevne novosti

Vlada: donijeta odluka o natječaju za obvezujuće ponude za Kupare

10.04.2015 07:15 ZAGREB, 9. travnja 2015. (Hina), Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o objavi javnog poziva za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari, na lokaciji Kupari I u Općini Župa dubrovačka, procijenjene vrijednosti 200 milijuna eura.

Ministar turizma Darko Lorencin rekao je na sjednici Vlade da je ovom odlukom zaokružen višegodišnji rad u suradnji s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) i ostalim ministarstvima. Lorencin je kazao i da je stvoren atraktivni paket za investitore jer je, među ostalim, trajanje koncesije određeno na 99 godina, a otklonjene su i nedoumice oko vlasničkih odnosa. U sklopu ovog projekta predviđena je izgradnja i obnova hotelsko-turističkog kompleksa po modelu prava građenja i služnosti na rok od 99 godina. Projekt Kupari I. trebao bi se realizirati izgradnjom novih hotela razine 4 i 5 zvjezdica s do 1500 kreveta, uz obvezu uklanjanja postojećih devastiranih objekata - hotela Kupari, Pelegrin, Goričina I. i II. s pratećim objektima. Hotel Grand predao bi se u posjed investitoru projekta temeljem ugovora o zakupu na 99 godina, kojim će se investitora ovlastiti i obvezati za njegovu temeljitu obnovu i stavljanje u funkciju.

Visina ukupne investicije procjenjuje se na 200 milijuna eura, a investitor koji pobijedi na natječaju imat će rok za izvedbu od 48 mjeseci (četiri godine) od dobivanja svih dozvola. Objava obvezujućeg natječaja za Kupare čeka se više od godinu dana tijekom kojih je nekoliko puta najavljivan. Nakon provedenog prvog, neobvezujućeg kruga u prvom tromjesečju prošle godine, pismima namjere javilo se šest potencijalnih investitora. To su Karisma Hotels Adriatic-KHA (konzorcij Agrokora, svjetskog touroperatora TUI i meksičkog lanca Karisma International), Valamar poslovni razvoj (iz grupacije Valamar), turska Rixos grupa (koja već ima hotel u Dubrovniku), Braniteljska zadruga Mir iz Mlina kod Dubrovnika, Avenue Grupa iz Moskve te tvrtka Titan nekretnine (navodno s ruskim kapitalom).

Za raspisivanje obvezujućeg natječaja potrebna je bila i saborska odluka o suglasnosti na koncesiju na pomorskom dobru, radi izgradnje i gospodarskog korištenja plaže. Ukupna površina pomorskog dobra koja je predviđena za projekt Kupari I je nešto manja od 79 tisuća četvornih metara, od čega je površina kopnenog dijela 32,5, a akvatorija 46,3 tisuće četvornih metara. Detaljnije će o projektu Kupari Lorencin govoriti nas konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.