Dnevne novosti

Sve bolja suradnja nevladinih udruga i zatvorskog sustava

09.04.2015 07:30 ZAGREB, 8. travnja 2015. (Hina), Suradnja zatvorskog sustava s organizacijama civilnog društva koje se bave problemima ovisništva i resocijalizacijom, sve je bolja, ocijenjeno je na okruglom stolu u Ministarstvu pravosuđa na kojem su nazočili brojni predstavnici organizacija civilnog društva te kaznenih tijela Ministarstva pravosuđa, predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, kao i Pučkog pravobranitelja, ureda pravobraniteljica za djecu i osobe s invaliditetom. 
"Sustav sigurnosti i tretman u zatvorima osnovno je čime se bavi Uprava za zatvorski sustav koji je opterećen nedostatkom novca, osoblja i prostora. To nastojimo poboljšati i u tim okvirima dobro funkcioniramo", kazao je uvodno ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Miljenić ističe da je su u hrvatskim zatvorima incidenti rijetki i da je povratništva sve manje u usporedbi sa situacijom u zatvorima drugim europskim zemaljama te dodaje kako je razlog tome i bolja suradnja zatvorskog sustava s nevladinim udrugama. "Sve više mijenjamo politiku 'zaključaj i drži' i u tome nam pomažu nevladine udruge", rekao je Miljenić te naveo kako se zatvorenici kroz rad s udrugama prvi puta obučavaju u nekim vještinama ili pak suočavaju se s time što ih je dovelo u sadašnju situaciju, kako bi izašli iz kruga u kojem se dugo nalaze.

Ministar pravosuđa također je upozorio da je u zatvorima sve više onih s dugogodišnjim zatvorskim kaznama pa im je to problem, ali i izazov na koji, kao sustav, žele odgovoriti. Sporazum o suradnji s Ministarstvom pravosuđa prije nekoliko godina potpisala je udruga "Zajednica Susret" koja se bavi tretmanom ovisnosti o drogama, alkoholu i kocki, a njezina predsjednica Bernardica Juretić rekla je da daju mogućnost zatvorenicima da za vrijeme uvjetnog otpusta ostatak kazne provedu u terapijskoj zajednici. Predstavila je i novi, aktualni projekt postpenalnog prihvata zatvorenika koji su odslužili kaznu, a ne mogu se vratiti u nekadašnje sredine te su izloženi riziku alkohola i droge. Isprva je, kaže, bio mali interes zatvorenika da nakon kazne dođu u našu kuću u Paučje, jer se radi o zajedničkom obliku stanovanja s 15 do 20 ljudi, no kad smo im uživo predstavili kuću u zelenilu i mogućnosti za polaženje tečajeva pčelarstva, uzgoja povrća i voća te perspektive osnivanja zadruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, vjerujemo da će se odazvati potreban broj zainteresiranih, dodala je.

Udruga za kreativni socijalni rad surađuje s Upravom za zatvorski sustav od 2006. otkad je organizirala nekoliko malonogometnih turnira s vršnjačkom podrškom ovisnicima na kojima su sudjelovale ekipe mladih iz Odgojnog zavoda Turopolje i drugih, a ove godine pobijedili su mladi iz kaznionice u Lipovici-Popovači. Udruga organizira i radionice dramskog odgoja u funkciji prevencije ovisnosti kod mladih srednjoškolske dobi čemu se, rečeno je, polazinici iznimno raduju. Predstavila se i udruga "Pet plus-Stambena zajednica" koja također sudjeluje u projektu resocijalizacije ovisnika u zatvorskom sustavu, s kojim također surađuje udruge "Igra" i "Roda" te organizacija Status-M. Iz Uprave za zatvorski sustav zahvalili su nevladinim udrugama jer im pomažu da u zatvorskom sustavu, koji je po prirodi repsresivan, svoj posao obavljaju na humaniji i bolji način.