Dnevne novosti

BSA i MUP pokreću kampanju u svrhu smanjivanja rizika od kibernetičkih prijetnji

08.04.2015 07:40 ZAGREB, 7. travnja 2015. (Hina), Međunarodno udruženje proizvođača softvera BSA/The Software Alliance i MUP najavili su u utorak pokretanje zajedničke edukacijske kampanje usmjerenu prema poslovnim subjektima diljem Hrvatske u svrhu njihova informiranja o smanjivanju rizika od kibernetičkih prijetnji uklanjanjem nelicenciranih softvera sa svojih poslovnih mreža.

Kampanja je pokrenuta slijedom rezultata posljednje studije "Nelicencirnai softver i prijetnje kibernetičkoj sigurnosti", koju je naručio BSA, a koja je potvrdila čvrstu povezanost između nelicenciranog softvera i malvera na računalima, rekla je na tiskovnoj konferenciji u Ravnateljstvu policije zastupnica BSA u Hrvatskoj Ivana Jurin Puhalo. Po njezinim riječima, analiza koju je provela globalna analitička kuća IDC, pokazuje da s rastom stope nelicenciranog računalnog softvera u zemlji raste i broj incidenata povezanih s malverom. Stoga uklanjanje takvog softvera s poslovnih mreža može pomoći u smanjenju rizika od kibernetičkih sigurnosnih incidenata.

Globalno istraživanje BSA o softveru 2014. godine pokazalo je kako je 52 posto softvera instaliranog u Hrvatskoj tijekom prethodne godine bilo nelicencirano, u usporedbi s globalnom stopom od 43 posto. U ovoj fazi kampanje BSA će poslati pisma na adrese više od 5000 poslovnih subjekta, malih i srednjih poduzetnika, diljem Hrvatske, u kojima će ih informirati o opasnostima korištenja takvih softvera, kazala je Puhalo. "Ovakvom kampanjom želimo upozoriti poslovne subjekte na sve moguće rizike koje donosi njihovom poslovanju bilo kakav 'ulaz' neovlaštenih trećih osoba koji je moguć kroz različite malvere, želimo objasniti koliko je ugroženo njihovo poslovanje, ali i svakog od nas koji je povezan s napadnutim računalom", rekla je Puhalo. Iako se ne može reći da je svaki malver povezan isključivo s nelicenciranim programom, svaki malver definitivno predstavlja prijetnju kibernetičkoj sigurnosti, istaknula je. "Poruka je i poslovnim subjektima i građanima i državi u konačnici da smanjenjem stope nelicenciranih softvera i uklanjanjem takvih softvera smanjujemo mogućnosti (hakerskih) napada."

Voditeljica Odjela za za visokotehnološki kriminalitet Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije pri MUP-u Kristina Posavec rekla je da je ova zajednička kampanja prilika da se u javnosti poveća svijest o štetnosti nelicenciranih softvera i računalnoj sigurnosti kao važnom elementu ne samo za poslovanje različitih poslovnih subjekata već i za sve građane koji koriste računala i internet. "Pozdravljamo svaki oblik suradnje i edukacije bez kojih učinkovito suzbijanje ove vrste računalnih prijetnji i krimninaliteta ne bi bilo moguće", rekla je Posavec.

Na tiskovnoj konferenciji upozoreno je na zabrinjavajući globalni rast otkupljivačkog softvera tzv. ransomewarea - radi se o aplikacijama koje "smrznu" računalo i onemoguće pristup podacima. "Počinitelji traže neku vrstu otkupnine, uplatu određene svote novaca, kako bi se omogućio pristup računalu, odnosno dekriptirali vaši podaci", kazala je ona upozorivši građane da ne uplaćuju novac jer im se računala neće odblokirati te da takve slučajeve prijave policiji. "Stopostotna garancija ne postoji, ali poštivanje nekakvih određenih mjera opreza i zaštite i pravila ponašanja u kibernetičkom prostoru može pomoći", izjavila je Posavec. BSA/The Software Alliance je vodeći globalni zastupnik softverske industrije ispred vlada i međunarodnih tržišta. BSA, čije je sjedište u Washingtonu a djeluje u više od 60 zemalja, predvodi programe usklađenosti koji promiču uporabu legalnog softvera i zagovara javne politike koje podupiru tehnološku inovaciju i potiču rast u digitalnoj ekonomiji.