Dnevne novosti

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

30.03.2015 07:00 BRUXELLES, 29. ožujka 2015. (Hina), Sljedeći tjedan Grčka bi morala postići sporazum sa svojim vjerovnicima kako bi dobila dio zadnje tranše pomoći, bez čega bi se mogla naći u nemogućnosti da servisira svoje dugove. 
Predstavnici grčke vlade i njezinih vjerovnika - Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda cijeli ovaj vikend pregovaraju kako bi usuglasili popis reformi koje Grčka mora provesti. Uspiju li se dogovoriti oko toga, spekulira se da bi ministri financija zemalja članica eurozone mogli održati telefonsku konferenciju sredinom sljedećeg tjedna, ali zasad još nema službene potvrde te informacije. Također se nagađa da bi se, u slučaju uspješnog dovršetka sadašnjeg programa financijske pomoći i dogovora oko reformi koje Grčka mora provesti, ministri financija eurozone mogli sastati na izvanrednom sastanku nakon Uskrsa i odobriti isplatu zadnje tranše pomoći od 7,2 milijarde eura. Bez nove financijske injekcije Grčka uskoro više ne bi mogla otplaćivati dugove i plaćati državne službenike. Novac joj je također potreban za dokapitalizaciju banaka nakon što su Grci samo prošli mjesec iz banaka podigli preko sedam milijardi eura u strahu od bankrota i mogućnosti da Grčka napusti eurozonu.

U ponedjeljak će u Europskom parlamentu zastupnici Richard Howit, socijaldemokrat iz Velike Britanije, Eduard Kukan, slovački demokršćanin i Ivo Vajgl, slovenski liberal, pokušati pomoći makedonskoj vlasti i oporbi da uspostave dijalog. Na sastanku iza zatvorenih vrata naći će se predstavnici vladujuće stranke VMRO-DPMNE i oporbene SDSM. Između vlade i oporbe u Makedoniji ne postoji nikakav dijalog, odnosno postoji samo kroz razmjenu optužbi. Vlada je početkom godine optužila oporbu za suradnju sa stranim obavještajnim službama i pokušaj državnog udaraa, a oporba odgovora optužbama o nelegalnom prisluškivanju 20.000 ljudi, oporbenih političara, novinara, vjerskih vođa. Čelnik makedonskih socijaldemokrata (SDSM) Zoran Zaev gotovo svakodnevo objavljuje snimke nelegalno snimljenih telefonskih razgovora. Premijera Nikolu Gruevskog oporba optužuje da je uzeo mito od 20 milijuna eura za izgradnju dviju dionica na dvije auto-ceste od kineskih poduzeća koja su bez javnog natječaja dobila taj posao.

U Europskom parlamentu sljedeći tjedan sastat će se nekoliko parlamentarnih odbora. Među njima i Odbor za vanjsku politiku, na kojima će na odvojena sastanka sudjelovati i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i koordinator EU-a za borbu protiv terorizma Gilles de Kerchove.