Dnevne novosti

Ministar Miljenić u Glini: Prostora u kaznionicama ima, ali problem je u tipovima kaznionica

18.03.2015 07:27 GLINA, 17. ožujka 2015. (Hina), Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je nakon današnjeg posjeta Kaznionici u Glini kako dosadašnjega kroničnog problema - nedostatka prostora u hrvatskim kaznionicama u apsolutnom brojčanom iznosu više nema jer je u zatvorima više mjesta nego zatvorenika, ali problem je u pojedinim tipovima kaznionica. 
Kako je rekao Miljenić, u zatvorenim uvjetima je manjak kapaciteta jer se koriste sa 120 posto, a one poluotvorenoga i otvorenog kapaciteta koriste se s nešto više od 70 posto kapaciteta. "To je posljedica kaznene politike koja je dovela do osjetnog smanjenja broja kažnjenika. Prije tri godine bilo je oko 5200 ljudi u zatvorima, a sada ih imamo 3800. Išli smo s blažom kaznenom politikom prema ljudima koji prvi put nešto počine i koji su osuđeni do godinu dana zatvora - oni ni ne idu u zatvor. Međutim, oni koji su počinili najteža kaznena djela prema njima idemo oštrijom kaznenom politikom, što znači da imamo sve više dugotrajnih kazni zatvora, pa je to jedan problem u zatvorenom tipu zatvora", rekao je ministar.

U glinskoj kaznionici, koja zapošljava 260 osoba, trenutačno je više od 500 zatvorenika. Nakon što je obišao odjel za smještaj i boravak kažnjenih osoba, radionicu za obradu metala, tiskaru, knjigovežnicu, ambulantu i druge prostore, ministar je izrazio zadovoljstvo onim što je vidio. "Radi se o jednoj urednoj i sređenoj kući. Svaki zatvor je težak, ali ovaj je jedan od uređenijih, s vrlo dobrim uvjetima, pa tako zadovoljava sve konvencijske uvjete koji se traže od nas. Čak imamo i nešto slobodnih kapaciteta. Već razmišljamo i o nekim dogradnjama, čime se neće povećati samo kapacitet, nego i zaposlenost. Važno nam je dugoročno osigurati i proizvodni dio, na primjer sve tiskarske potrebe za pravosuđe osiguravamo ovdje", rekao je nakon obilaska ministar Miljenić.

Potvrdio je kako se reorganizacija pravosuđa ostvaruje točno onako kako je predviđeno - za dva tjedna, 1. travnja, kako je i najavljeno, novi sustav stupa na snagu, druga faza 1. srpnja, a treća 1. siječnja iduće godine. To su, kako je rekao, zakonski rokovi koji ne smiju i ne mogu biti propušteni. Na novinarsko pitanje je li upoznat sa slučajem deložacije obitelji Cvjetković na zagrebačkome Bukovcu, ministar Miljenić odgovorio je da jest te da on pripada u sudsku nadležnost, a on ne može ispitivati tko je u pravu. "Mi smo kroz zakonske izmjene poduzeli niz mjera koje se sastoje od moratorija do drugačijeg tretiranja ovršenika, međutim taj je postupak iz ranijeg vremena, odnosno procesuira se po starom zakonu. U konkretnom slučaju mi nemamo nikakve druge ingerencije. Zatražit ćemo izvješće suda i proslijediti saborskom odboru", rekao je.