Dnevne novosti

Saborski odbor: uskoro razgovor s kandidatima za ustavne suce

18.03.2015 07:40 ZAGREB, 17. ožujka 2015. (Hina), Saborski Odbor za Ustav za tjedan će dana održati javne razgovore s 11 kandidata za ustavne suce. 
Na sjednici Odbora u utorak je dogovoreno da će Odbor potom tajnim glasovanjem i sustavom bodovanja Saboru predložiti najmanje dva kandidata za jednak broj upražnjenih mjesta na Ustavnom sudu. Ustavne suce Sabor imenuje dvotrećinskom većinom, odnosno sto i jednim glasom, a da je takvu većinu teško postići dokazuje i činjenica da jedno mjesto na Ustavnom sudu nije popunjeno još od 2010., kada je prestao mandat sutkinji Nevenki Šernhorst. Drugo mjesto upraznit će se u srpnju, kada ističe mandat Davoru Krapcu.

Na javni poziv Odbora javilo se ukupno 12 kandidata za ustavnog suca, kandidatura sutkinje Zorke Ćaćić Zagrajski odbačena je zbog nepotpune dokumentacije. Kandidirali su se i bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, profesorica prava iz Rijeke, ustavna stručnjakinja i vanjska članica Odbora za Ustav Sanja Barić, bivša pravobraniteljica Mila Jelavić, sutkinja Ivana Čalić koja je osudila Ivu Sanadera i HDZ u aferi Fimi media, bivša ustavna sutkinja Nevenka Šernhorst, sutkinja Visokog prekršajnog suda Antonija Kovačić, odvjetnik Boris Kozjak, javni bilježnik Anđelko Stanić, odvjetnici Želimir Brozović i Šime Savić te Dubravko Ljubić, koji je od 1996. zaposlen na Ustavnom sudu, prvo kao stručni savjetnik, pa voditelj Službe za prethodni ispitni postupak te od lani kao viši ustavnosudski savjetnik.