Dnevne novosti

Hajdaš Dončić: premijer nije minirao projekt, monetizacija javnog duga ide dalje

17.03.2015 07:35 ZAGREB, 16. ožujka 2015.(Hina)Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić u ponedjeljak je odbacio prozivke da je premijer Zoran Milanović 'minirao' projekt monetizacije autocesta, za koji se on kao ministar snažno zalagao, ističući da Vlada i dalje čvrsto ustraje na procesu monetizacije javnog duga. 
"Cijelo vrijeme govorim o tome da hrvatska Vlada i ministarstvo i dalje ustraju na procesu monetizacije javnog duga. To sam govorio prvi puta, to govorim i sada i ja ću završiti proces monetizacije javnog duga zajedno sa svojim kolegom ministrom financija", izjavio je Hajdaš Dončić za Dnevnik Nove TV. Naglasio je kako premijer Zoran Milanović, porukom da je Vlada odustala od monetizacije autocesta, koje će dati na upravljanje mirovinskim fondovima i zainteresiranim građanima, nije minirao projekt monetizacije. "Premijer nije minirao projekt jer mi otpočetka govorimo o monetizaciji javnog duga. Onda je u hrvatskoj javnosti ušlo monetizacija jednako koncesija", kazao je ministar.

Upitan je li nakon te premijerove izjave razmatrao mogućnost podnošenja ministarskog mandata na raspolaganje, ponovio je kako je riječ o monetizaciji javnog duga, projektu koji ide dalje. "Kao prvo, ne mislim igrati ping-pong, nikad nisam bio dobar u ping-pongu. A drugo, ponavljam još jednom, monetizacija kao projekt ide. Ja uvijek govorim o monetizaciji javnog duga i o nekim modelima, bilo to koncesija ili IPO. Ponavljam, radi se o javnom dugu", poručio je Hajdaš Dončić. Na pitanje kako sada misli bilo koga u financijskom sektoru, bilo kojeg investitora uvjeriti da je ministar infrastrukture, kada premijer može to svakog tjedna "izminirati", ponovio je kako nema riječi o miniranju. "Kažem, imamo jedan pritisak koji je bio od ovih koji su sakupili pola milijuna potpisa protiv koncesije, protiv modela A. Nama je kao vjerodostojnoj vladi nužno i važno da sredimo javne financije, nevezano koja vlada došla. To je posao za Hrvatsku, to nije posao za jedan mandat. I ja ću ga dovršiti", rekao je.

Upitan koja je razlika između davanja autocesta u koncesiju ili na privatizaciju mirovinskim fondovima, ministar je odgovorio kako je prvobitni program Vlade bila monetizacija javnog duga. "Razlika je u tome da će u 49-postotnom vlasništvu po modelu IPO-a ostati Hrvatske autoceste, koje će onda iz buduće dobiti iz poduzeća koje će biti 51 posto ponuđen na tržištu hrvatskom kapitala, imati jedan dio novca za financiranje svojih obveza", rekao je Hajdaš Dončić. S obzirom na prijašnje želje iz Vlade da se koncesioniraju autoceste na 30 do 40 godina i za to dobiju tri milijarde kuna te zatvori vanjski dug, a sada se to ne bi radilo nego bi se prodao 51 posto, ministar kaže kako je riječ o upola manje novca kojim bi se zatvorio dio kredita za autocesta. Drugi dio, koji će svake godine dolaziti iz dobiti koja je 1,3 milijardi kuna, dijelit će se na pola, kazao je. "Dakle, dijelit će se pola HAC-u na kojem ostaju krediti i koji će uz to i trošarinu goriva imati dosta novca da servisira svoje obveze, a ostalo će biti novac mirovinskih fondova građana i svih zainteresiranih ulagača na hrvatskom tržištu. Imat će bolju zaradu, nego da taj novac čuvaju u bankama", pojasnio je Hajdaš Dončić.

Dodao je kako je za pripremu prospekata potrebno šest do osam mjeseci, što je u korelaciji s prvim modelom koncesije, jer bi i ionako, istaknuo je, uplata kroz koncesiju kroz taj model bila tek krajem godine. Odbacio je i prozivke da je na pripremu monetizacije država potrošila 50 milijuna kuna na savjetnike, rekavši kako se radi o 4 milijuna kuna, pri čemu većina savjetnika nastavlja i dalje raditi po drugom modelu. "Nema tužbi i nema kontratužbi. Realni smo, racionalni smo i ne trošimo taj novac bezveze", naglasio je.

Upitan kako to da Vladi trebaju četiri godine da nešto provede, ministar je odgovorio kako bi taj postupak toliko trajao i u Njemačkoj ili SAD-u. "Postupak je počeo 2013., a ovo nije posao koji mi radimo za jednu vladu, makar bila moja vlada, SDP-ova, to je posao koji radimo za državu i koji će nastaviti raditi bilo koja druga vlada. Idemo imati malo više državotvornosti, brige prema financijama, a malo manje politikanstva i prebacivanja loptice u suparnički teren. I ovako i onako, vjerujte mi, koja god vlada došla nastavit će s istim projektom jer 82 posto nam je javni dug, imamo neke 'mastriške' kriterije, imamo problem s financiranjem - dakle to se jednostavno mora napraviti", zaključio je Hajdaš Dončić.