Dnevne novosti

Križevci: blokirano gotovo 18 posto radno sposobnih

17.03.2015 07:10 KRIŽEVCI , 16. ožujka 2015. (Hina), Križevci su grad s najvećim udjelom blokiranih u radno sposobnom stanovništvu, 31. prosinca prošle godine blokirano je bilo 2. 646 građana ili gotovo 18 posto radno sposobnog stanovništva, a dugovali su gotovo 227 milijuna kuna, podaci su iz Vladinog odgovora HSS-ovu saborskom zastupniku Branku Hrgu. 
Križevci nisu grad s najviše blokiranih, već grad s najvećim udjelom blokiranih u broju radno sposobnog stanovništva, a slijede ga Čakovec i Sisak, odgovorila je Vlada Hrgu kojeg je mučila informacija iz medija da su njegovi Križevci grad s najviše blokiranih, pa je tražio precizne odgovore.

Od 2.646 blokiranih Križevčana, njih 1.520 duguje državnom proračunu 32, 8 milijuna kuna, lokalnim i regionalnim jedinicama 580 građana duguje 2, 9 milijuna kuna. Prema svim ostalim vjerovnicima (banke, osiguravatelji, telekomunikacije, odgojno-obrazovne ustanove, odvjetnici i sl.) dug od 191 milijun ima 2.054 građana, pa kad se svi dugovi zbroje dolazi se do iznosa od gotovo 227 milijuna kuna.

Jedan građanin, napominje Vlada, može dugovati jednom ili više vjerovnika. "Analiziramo dobivene podatke", rekao je križevački gradonačelnik Hini, priznajući da i njega jako zanima što je u konačnici iza nekih brojki. Vjerujem da u dugu od 191 milijun kuna nisu samo krediti građana, nego i poduzetnika, odnosno obrtnika koji se također ubrajaju u fizičke osobe, kazao je Hrg. Zanimljivo je i da se Hrg za odgovor izborio tek iz trećeg pokušaja. Prvo je, kaže, pitao Poreznu upravu, potom ministra financija, no u oba slučaja upućen je da se obrati Fini i HZMO-u. U konačnici je, kaže, pitanje postavio Vladi, nadajući se da će ona, kad to nije pošlo za rukom resornom ministru, uspjeti dobiti odgovore od Fine i HZMO i iste mu konačno dostaviti.