Dnevne novosti

Vijeće EU-a odblokiralo SSP s Bosnom i Hercegovinom

17.03.2015 07:00 BRUXELLES, 16. ožujka 2015. (Hina), Vijeće Europske unije preporučilo je u ponedjeljak da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom stupi na snagu nakon što je ta zemlja ispunila tražene uvjete. 
"S obzirom na obveze koje je Bosna i Hercegovina preuzela i u skladu sa svojim zaključcima od 15. prosinca 2014. godine, Vijeće konstatira da su se stekli potrebni uvjeti i slaže se s tim da se zaključi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom", kaže se u zaključcima ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koji su se okupili u Bruxellesu na redovitom mjesečnom sastanku. Tim zaključcima prihvaćena je preporuka visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini da SSP s Bosnom i Hercegovinom stupi na snagu. Preporuka je uslijedila nakon što su se čelnici Bosne i Hercegovine pismeno obvezali na reforme.

Bosna i Hercegovina je s EU-om potpisala SSP još 16. lipnja 2008. godine, a njegova ratifikacija u svim zemljama članicama dovršena je u veljači 2011. Međutim, sporazum nije stupio na snagu jer se od BiH tražilo da provede još neke reforme, u prvom redu da provede presudu Sejdić-Finci, što bi i pripadnicima nacionalnih manjina omogućilo da se kandidiraju za članove predsjedništva i Doma naroda. EU je u prosincu prošle godine prihvatila novi pristup prema BiH, kojim je promijenjen redoslijed poteza koje Bosna i Hercegovina treba učiniti da bi se pomaknula s mjesta i krenula putem europskih integracija. Novi pristup nije izbrisao obveze koje BiH treba ispuniti na svom putu prema EU-u, nego su neke od njih ostavljene za kasnije, a na prvo mjesto su stavljene socijalne i ekonomske reforme kako bi se popravila situacija u zemlji.

Vijeće u svojim zaključcima poziva vodstvo Bosne i Hercegovine da ispuni preuzete obveze, uključujući i prilagodbe koje se moraju unijeti jer se u međuvremenu EU proširila na Hrvatsku. Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je da bi SSP s Bosnom i Hercegovinom mogao stupiti na snagu tijekom ovoga proljeća. Na pitanje kosi li se novi pristup EU-a prema Bosni i Hercegovini s deklaracijom Hrvatskog narodnog sabora, koji je zatražio ustavne promjene s četiri federalne jedinice u BiH, Pusić je odgovorila da za to nema prostora u novom pristupu. "Za to nema prostora u novom pristupu. Novi pristup ide prema Bosni i Hercegovini kao europskoj zemlji, koju treba izvući iz ovog untarnjeg vječnog preispitivanja, kuhanja. Svatko tko želi dobro Bošnjacima, Hrvatima i Srbima u BiH zna da je europski put ono što toj zemlji može osigurati napredak. Tim putem će ići EU, tim putem će ići Bosna i Hercegovina", rekla je Pusić.