Dnevne novosti

Sindikat policije osudio huligansko divljaštvo u Splitu

16.03.2015 07:35 ZAGREB, 14. ožujka 2015. (Hina), Sindikat policije Hrvatske (SPH) u subotu je najoštrije osudio huligansko divljaštvo u Splitu prije i nakon utakmice Hajduka i Dinama u kojem su napadnuti policajci i zapaljeno policijsko vozilo te traži da se u najkraćem roku utvrde odgovorni za te događaje u Splitu kao i za niz drugih navijačkih sukoba u posljednje vrijeme, a pravosudni organi ih u primjerenom roku sankcioniraju. 
"Strašno je da se sportski događaji pretvaraju u poprišta takvih nereda u kojima najveći teret mora snositi policija kao i porezni obveznici čija se imovina, u ovom slučaju policijska vozila, uništava", ističe se u priopćenju koje potpisuje predsjednik SPH-a Dubravko Jagić. SPH neprihvatljivim smatra da se njihove inicijative kao što je inicijativa za donošenjem novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira - kojim bi se pooštrile prekršajne kazne za napade i omalovažavanje policijskih službenika - "gube“ u saborskoj proceduri (trenutno propisana kazna za vrijeđanje policijskog službenika je sto njemačkih maraka po zakonu preuzetom iz bivše države). Pri tome istodobno, inicijativa navijačkih skupina za izmjenama Zakona o sportu završava po hitnom postupku u Hrvatskom saboru, kao jedna od prioritetnih tema, iako je taj Zakon odavno trebalo izraditi resorno ministarstvo, navodi sindikat. "Najgore od svega je što se i neki mediji priklanjaju i iskazuju simpatije takvim procedurama", smatra SPH.

Stoga taj sindikat traži da se u najkraćem roku pripreme izmjene i dopune Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima kojim bi se dodatno onemogućilo osobama koji opetovano krše taj Zakon da sudjeluju u radu navijačkih udruga i prisustvuju samim sportskim natjecanjima i događajima oko njih. Također traži da se u zakon uvede odredba kojom će se sankcionirati svako nasilno ponašanje i tučnjava, prije, za vrijeme i nakon održavanja sportskog natjecanja. Po sadašnjim odredbama, dodaje se u priopćenju, navedeno se sankcionira samo ako pritom dođe do težih tjelesnih ozljeda, SPH traži i da se ponovno pokrene procedura oko hitnog usvajanja novog zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, uz propisivanje da prekršaj protiv javnog reda i mira može počiniti i onaj koji omalovažava ili vrijeđa policijske službenike prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe ili njihova zakonita naređenja i putem Interneta i društvenih mreža.

Sindikat traži i da nadležno ministarstvo "odradi posao za koji je zaduženo" i pripremi izmjene Zakona o sportu kojim bi se kroz propisanu proceduru otklonila sva sporna pitanja koja samo potpiruju tenzije između sportskih društava i navijačkih skupina zbog kojih na kraju najviše stradava imovina i sigurnost hrvatskih građana, a osobito policijski službenici koji moraju u gotovo nemogućim uvjetima to spriječavati, SPH navodi kako, pored podrške struke i svojih članova, ima i podršku tihe većine hrvatskih građana koji mogu samo sa zgražavanjem promatrati ovakvo nasilje i ako mogu izbjeći ga ili "pobjeći“ od njega.