Dnevne novosti

EK treba dokaze o nepravilnostima da bi suspendirala fondove

13.03.2015 07:05 ZAGREB, 12. ožujka 2015. (Hina), Europska komisija neizravno je u četvrtak potvrdila kako činjenica da je gradonačelnik nekog grada pravomoćno osuđen ne vodi k suspenziji europskih fondova. 
"U regionalnoj politici Europske unije postoji načelo podijeljene odgovornosti u upravljanju projektima, što znači da nacionalne vlasti i EU imaju zajedničku odgovornost za izradu i provedbu projekata. Nepravilnosti koje mogu voditi suspenziji ili prekidu finanaciranja normalno se događaju tek onda kada primimo dokaze da dogovoreni parametri nekog projekta nisu poštovani u praksi. To je stvar procedure, a ne neke osobe koja obavlja određenu dužnost u određeno vrijeme", rekao je glasnogovornik Komisije Jakub Adamowicz.

Adamowicz je tako odgovorio na upit hrvatskih novinara da Komisija komentira informaciju koja se pojavila u hrvatskim medijima prema kojima europske institucije ne mogu potpisivati ugovore s pravomoćno osuđenim osobama i tim osobama dijeliti novac iz EU fondova te da bi zbog toga Dubrovnik mogao ostati bez europskih sredstava bude li za gradonačelnika ponovno izabran Andro Vlahušić, koji je pravomoćno osuđen. Glasnogovornik Komisije nije želio biti konkretniji po ovom pitanju, ističući da je za EU najbitnija procedura.

Prema mišljenju stručnjaka Komisije, koji su željeli ostati anonimni, ne postoji izravna veza nečije osuđivanosti i pristupa europskim fondovima. "Ako nacionalna pravila ne sprječavaju nekoga da postane gradonačelnik unatoč tome što je osuđivan, onda nije vjerojatno da bi to utjecalo na pristup europskim fondovima", rekao je taj izvor, dodajući da i inače nije uobičajeno da gradonačelnici supotpisuju s Europskom komisijom projekte koji se financiraju iz europskih fondova.