Dnevne novosti

VLADA: plin za kućanstva od 1. travnja jeftiniji 7 do 10 posto

13.03.2015 07:35 ZAGREB, 12. ožujka 2015. Hina, Plin za kućanstva s početkom travnja mogao bi pojeftiniti za 15 do 25 lipa po prostornom metru, odnosno prosječno za sedam do deset posto, projekcija je koju je na sjednici Vlade u četvrtak iznio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. 
Vlada je, naime, donijela dvije odluke koje u konačnici utječu na cijenu plina za kućanstva. Prema odlukama Vlade, proizvođač plina na području Hrvatske, odnosno Ina dužna je prodavati plin opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu, odnosno Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) po cijeni od 0,1715 kuna po kilovatsatu (kWH), što je gotovo 7 posto manje od dosadašnjih 0,1842 kune po kWh, a HEP je, kao opskrbljivač na veleprodajnom tržištu, dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstva po cijeni od 0,2289 kuna po kWh, što je gotovo 12 posto manje od dosadašnjih 0,2595 kuna po kWh.

Te bi se nove cijene primjenjivale od 1. travnja ove do kraja ožujka iduće godine. Time smo već od idućeg mjeseca smanjili cijenu plina za distributere plina za 30 lipa po prostornom metru, odnosno za 12 posto, kazao je ministar Vrdoljak. Vrdoljak se nada da će veći dio tog pojeftinjenja završiti na računima građana. Regulator, Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) mora do kraja mjeseca odlučiti u kojoj mjeri koji distributer pojeftinjuje plin, jer se u tu cijenu ugrađuju i troškovi distributera, objasnio je.

Procjena je Ministarstva gospodarstva da će cijene za građane biti niže između 15 i 25 lipa po prostornom metru, odnosno prosječno od sedam do deset posto. Vrdoljak naglašava da cijena nije mogla biti snižena prije zime, jer regulatorna godina završava 1. travnja. Sniženja cijena moguće je zbog domaće proizvodnje plina, kaže ministar, dodajući kako glavnina plina koji se troši u domaćinstvima dolazi iz sjevernojadranskih nalazišta. Ta nalazišta, ističe Vrdoljak, ne smetaju turizmu u Istri, koja je najnaprednija hrvatska turistička regija. S dodatnim domaćim količinama možemo računati na daljnja pojeftinjenja, ali ovisimo li samo o izvozu neće biti tako, poručio je Vrdoljak.

Premijer Zoran Milanović kazao je kako se, u duhu današnjeg sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost, može reći da je domaća proizvodnja plina dio nacionalne sigurnosti. Kakve god donosila odluke, Vlada se rukovodi prvenstveno time, a jednako i ekologijom i zaštitom okoliša, kaže premijer. "To su motivi, a ne da napravimo ekološku štetu", ističe Milanović.
Opširnije...