Dnevne novosti

Zagreb: Švaljek prestala potpisivati dokumente kao obnašateljica dužnosti gradonačelnika

12.03.2015 07:05 ZAGREB, 11. ožujka 2015. (Hina), Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek od srijede je prestala potpisivati dokumente kao obnašateljica dužnosti gradonačelnika, te najavila da će zatražiti meritorno tumačenje Ministarstva uprave u vezi novonastale situacije s gradonačelnikom Milanom Bandićem koji je ponovno u zatvoru u Remetincu. 
"O tome obnašam li ili ne dužnost gradonačelnika, odluku će morati donijeti netko drugi. Postoje različita tumačenja", rekla je Švaljek u emisiji "Zagrebi po Zagrebu" Radio Sljemena. Još u utorak je, kaže, kao obnašateljica dužnosti gradonačelnika potpisivala dokumente koji su joj bili na stolu, ali od srijede je to prestala raditi. Najavila je da će o tome zatražiti meritorno tumačenje Ministarstva uprave i vidjeti kako stvari stoje. "A možda ćemo morati i pričekati na pravomoćnost rješenja izvanraspravnog Vijeća (Županijskog suda u Zagrebu) i druge odluke kojima ćemo se rukovoditi odsada na dalje", dodala je. Pitanje je, kaže Švaljek, ako bude potrebe za donošenjem nekih hitnih odluka tko ih može donijeti u ovom trenutku. "Pokušat ćemo, druga zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin i ja, na sve načine osigurati da Grad normalno funkcionira u okviru današnjih ovlasti. Građanima je najbitnije da funkcioniraju komunalne službe i Zagrebački holding, a za njihov normalan rad nema nikakvih zapreka", naglasila je.

Na pitanje što ako Bandić u idućem razdoblju odluči opunomoćiti svoju drugu zamjenicu Vesnu Kusin, Švaljek odgovara kako su to još uvijek samo nagađanja. Ponovila je da treba pričekati pravomoćne odluke, odnosno rješenja izvanraspravnog vijeća Županijskog suda, i potom vidjeti koje će poteze povući Bandić. Zamoljena da potvrdi je li točno da će u slučaju da Kusin preuzme upravljanje gradom, no ako ne bude Bandićeve ostavke ili izbora do 2. lipnja, ona automatski stupiti na dužnost gradonačelnika kao prva zamjenica, Švaljek je rekla: "Puno je scenarija u igri i to je sigurno jedan od njih. No, za koji dan ćemo biti puno pametniji i vidjeti u kojem će se smjeru odvijati situacija". Kad je riječ o prijevremenim izborima, Švaljek ostaje pri stajalištu da nema potrebe za prijevremenim izborima "osim ako to sam gradonačelnik odluči".

Švaljek je ponovila da je bila svjedokinja u postupku protiv Bandića i da nitko nije radio pritisak na nju, te je izrazila žaljenje što je njezin kratki iskaz, iako se smatra tajnom, objavljen u medijima. Bandić je u utorak ponovno završio u zatvoru u Remetincu, nakon što ga je Uskok osumnjičio da je svjedoke poticao na davanje lažnog iskaza, te krivotvorio službene isprave i sprječavao dokazivanje. No, prethodno je izvanraspravno vijeće Županijskog suda prihvatilo raniji zahtjev Bandićeve obrane i omogućilo mu ponovno obnašanje gradonačelničke dužnosti. Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Krizman ustvrdila je nakon takvog raspleta događaja da je određivanjem istražnog zatvora Bandiću "odluka o ukidanju zabrane obnašanja gradonačelničke dužnosti postala irelevantna".

Profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivan Koprić ocijenio je u izjavi za Hrvatski radio da pitanje odsustva gradonačelnika nije dobro pravno riješeno pa bi to zakon morao precizno regulirati. "Gradonačelnik određuje tko će ga mijenjati u slučaju njegove odsutnosti. Ali, tu su autori zakona sasvim sigurno mislili na drugu vrstu odsutnosti, kao na primjer, odsutnost zbog bolesti ili odlaska u inozemstvo. Ovo je situacija koju bi zakon trebao bolje urediti", kazao je Koprić. Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor najavio je u utorak da će Gradska skupština uredno održati sjednicu zakazanu za 26. ožujka, te da će i dalje "biti stabilna i raditi u interesu građana". Poručio je da, što se tiče funkcioniranja grada, neće biti nikakvih problema. "A na Bandiću je da pred pravosudnim tijelima dokaže svoju nevinost. Nitko nije kriv dok mu se to ne dokaže", rekao je Kosor.