Dnevne novosti

Fičko: nova Uprava ZG holdinga prvo će refinancirati obveznice

11.03.2015 07:30 ZAGREB, 10. ožujka 2015. (Hina), Novi predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Dejan Fičko u utorak je na prvom predstavljanju u zagrebačkoj Gradskoj upravi najavio da im je na prvom mjestu refinanciranje obveznica u iznosu od 2,2 milijarde kuna, i to će biti najzahtjevniji posao nove Uprave, a drugo je uvođenje sustava naplate odvoza otpada sukladno volumenu, odnosno količini, do kraja ove godine. 
Na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi predstavili su se i novi članovi i članice Uprave Zagrebačkog holdinga - Marija Cvrlje (Uprava za javnu nabavu), Daniela Franić (Uprava za pravne poslove), Denis Nikola Kulišić (Uprava za komunalne usluge) i Krešimir Kvaternik (Uprava za financije). Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek poručila je kako je uvjerena da će uskoro Zagrebački holding pokazati i bolje rezultate nego što su to danas.

Fičko je izvijestio da je nova Uprava počela jučer raditi, ekipiraju se, još čekaju da završe otkazni rokovi kod bivših poslodavaca za neke od članova, ali već su počeli raditi te su izdvojili prioritete s kojima će kao nova Uprava ići dalje. Na prvom mjestu im je refinanciranje obveznica u iznosu od 2,2 milijarde kuna, što dospijeva relativno brzo i to će im biti najzahtjevniji posao, a druga stvar je uvođenje sustava naplate odvoza otpada sukladno volumenu, odnosno količini, gdje imaju dosta kratki rok, do kraja ove godine, a pokušati će to i ubrzati, dodao je. "Treća stvar koja se cijelo ovo vrijeme provlači kroz sve dijelove Holdinga i zapravo je utjecala na ukupnu kvalitetu usluga koje smo bili u stanju isporučiti građanima, je javna nabava, odnosno sustav nabave, koji u Holdingu dosad nije bio adekvatno popraćen. Tako da je to isto jedan od zadataka na koji su nas počeli upozoravati naši socijalni partneri, sindikati", rekao je Fičko.

Najavio je da će nastaviti s restrukturiranjem Holdinga sukladno prioritetima koje će identificirati vrlo brzo, te će naglasak biti na povećanju efikasnosti u njihovim podružnicama i povezanim trgovačkim društvima. "Želimo stvoriti Holding koji će biti servis građanima i pružiti onu uslugu koja se od nas očekuje", poručio je Fičko te zahvalio skupštini Zagrebačkog holdinga i Švaljek na ukazanom povjerenju. Upitan hoće li u Zagrebačkom holdingu nastaviti s procesom provjere diploma koji je pokazao da gotovo jedna trećina zaposlenih nezasluženo uživa povlastice i plaće, te hoće li od tih zaposlenika tražiti povrat sredstava, Fičko je potvrdio da će svakako nastaviti s tim procesom jer im je cilj imati kompetentne ljude koji imaju i adekvatnu stručnu spremu na traženim radnim mjestima.

Na pitanje hoće li se susresti sa sindikatima iz ZET-a koji upozoravaju na alarmantno stanje u toj podružnici, da nema rezervnih dijelova, nedostaje vozača i kontrolora, Fičko je potvrdio da će se svakako susresti, podsjetivši kako je već ranije rekao da je dosta toga uvjetovano sustavom nabave koji nije bio efikasan. Dodao je da im je cilj razgovarati sa svim sindikatima koji su im neophodni kao socijalni partneri. Upitan ima li taktiku i hoće li uspjeti u pregovorima sa sindikatima o rezanju prava i kolektivnom ugovoru, jer to nisu uspjeli njegovi prethodnici, Fičko je rekao da će vidjeti, nadaju se. Dodao je da su im dugoročni ciljevi osigurati najbolji mogući servis u gradu Zagrebu, osigurati kvalitetu javnih usluga građanima.

Upitan razmišlja li da će se nova Uprava promijeniti ukoliko dođe do prijevremenih izbora u Zagrebu, Fičko je rekao da o promjeni Uprave zasad ne razmišljaju, odnosno poštovat će sve odluke građana. Na upit imaju li u planovima prodaju pojednih podružnica, Fičko je rekao da su pripremili planove na temelju javno dostupnih podataka za 2013. te da se dosta toga promijenilo pa im je potrebno vremena da se odrede za buduće djelovanje. Napomenuo je da neće biti "nikakve sječe" direktora podružnica i svi imaju šansu dokazati se s rezultatima, a prve konkretne uvide u njihovo poslovanje mogu očekivati nakon 100 dana. Potvrdio je da su nakon temeljite provjere mogući javni natječaju za eventualne nove direktore podružnica.

Švaljek su novinari pitali kakva je situacija na odlagalištu otpada Jakuševec jer je danas prilikom obilaska tog odlagališta predsjednik Odbora za zaštitu okoliša Gradske skupštine Andrija Mikulić rekao da je prošli tjedan to odlagalište dobilo dozvolu, što znači da po prvi put u povijesti posluje legalno. Švaljek ističe da je to i bio njihov cilj jer je jedna od mjera na kojima rade bila i ishođenje svih potrebnih dozvola za Jakuševec. Dodala je da će sada biti jednostavnije jer Jakuševec legalno radi, ali i podsjetila da do kraja 2018. trebaju naći novo kvalitetno rješenje za zbrinjavanje otpada u Zagrebu i da bi do tada Jakuševec trebao biti zatvoren.