Dnevne novosti

Rudić: o sudbini Petrokemije izravno ovisi oko sedam tisuća Kutinjana

09.03.2015 07:20 ZAGREB, 8. ožujka 2015.(Hina), Kutinski gradonačelnik Andrija Rudić (SDP) osudio je u nedjelju postupak Hrvatske poštanske banke (HPB) koja je u petak blokirala račun Petrokemije te upozorio da o sudbini te tvornice mineralnih gnojiva izravno ovisi oko sedam tisuća Kutinjana, a još nekoliko tisuća kroz povezane djelatnosti. 
"Grad Kutina najoštrije osuđuje postupak HPB-a koji kao državna banka blokira državnu tvrtku nakon što se mjesecima pokušava naći rješenje za spas tako strateški važne tvrtke poput Petrokemije d.d.", stoji u izjavi kutinskog gradonačelnika Rudića, koji kaže da je šokiran i zabrinut jer o sudbini Petrokemije izravno ovisi oko sedam tisuća stanovnika tog grada, a još nekoliko tisuća kroz povezane djelatnosti, usluge i trgovinu. Rudić tvrdi da je Grad napravio apsolutno sve kako bi posredovao u komunikaciji između uprave i predstavnika vlasnika, odnosno onih državnih tijela koja su odgovorna za donošenje izvršnih odluka, te poručuje da neće odustati od očuvanje proizvodnje i radnih mjesta u Petrokemiji.

"U posljednjih godinu i pol dana u izravnom smo intenzivnom kontaktu sa sve tri dosadašnje uprave Petrokemije d.d. S obzirom da, na žalost, nemamo nikakvog izravnog utjecaja na poslovanje Petrokemije d.d. niti na donošenje odluka, napravili smo apsolutno sve kako bi posredovali u komunikaciji između uprave i predstavnika vlasnika, odnosno onih državnih tijela koja su odgovorna za donošenje izvršnih odluka. Mi nećemo stati, ova je situacija nedopustiva", ističe se u priopćenju. Rudić je najavio da će u ponedjeljak ujutro imati sastanak s upravom Petrokemije. "Odmah u ponedjeljak ujutro ćemo imati sastanak s upravom Petrokemije d.d. da vidimo što nam  je svima činiti i kako Grad Kutina može pomoći svojim posredovanjem. Od cilja kojeg od početka zastupamo, a to su očuvanje proizvodnje i radnih mjesta u Petrokemiji d.d. - nećemo odustati", stoji na kraju priopćenja kutinskog gardonačelnika.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izrazio je u nedjelju u otvorenom pismu predsjedniku Vlade Zoranu Milanović zabrinutost zbog blokade računa Petrokemije te ocijenio kako se na tom primjeru vidi da Vladi nije prioritet očuvanje radnih mjesta. "Nakon vijesti da je HPB blokirala račune kutinske Petrokemije želim izraziti duboku zabrinutost zbog tog čina koji ne samo što dovodi u pitanje opstanak tvornice i radnih mjesta, nego i ozbiljno ugrožava Grad Kutinu i cijelu Sisačko-moslavačku županiju. Takva je politika to nerazumnija jer su i HPB i Petrokemija državne tvrtke, pa se i na ovom primjeru jasno vidi da Vašoj Vladi, blago rečeno, očuvanje radnih mjesta nije prioritet", navodi u pismu premijeru župan Ivo Žinić (HDZ).

Sisačko-moslavački HSS ocijenio je da je Petrokemija žrtva prepucavanja SDP-a i HNS-a. "Isti scenarij koji smo vidjeli sa Sisačkom rafinerijom, sada se događa s Petrokemijom u Kutini. Zbog prepucavanja SDP-ovih i HNS-ovih kadrova unutar Vlade, funkcioniranje još jedne tvrtke u Sisačko-moslavačkoj županiji dovedeno je u pitanje", navodi se u priopćenju u kojem se prenose riječi zastupnice u Europskom parlamentu i predsjednica HSS-a Sisačko-moslavačke županije Marijana Petir kako je nedopustivo da HPB kao banka u vlasništvu države, blokira tvrtku čiji je najveći dioničar država i to neposredno prije proljetne sjetve. Stožer za obranu kutinske Petrokemije zahtijeva da se blokada računa ukine već ponedjeljak, 9. ožujka, radi nastavka redovne proizvodnje i opskrbe tržišta. Ako taj zahtjev ne bude ispunjen, najavljuju da će radnici Petrokemije, svjesni svih mogućih posljedica, u potpunosti spriječiti isporuku mineralnih gnojiva hrvatskoj poljoprivredi.