Dnevne novosti

Sabor raspravlja o novom zakonu o osiguranju

05.03.2015 07:20 ZAGREB, 4. ožujka 2015.(Hina), Hrvatski sabor raspravlja u srijedu o prijedlogu novog zakona o osiguranju, koji bi, po riječima zamjenika ministra financija Igora Rađenovića, kroz efikasnije upravljanje rizicima trebao osigurati dugoročnu stabilnost osiguravateljnog sektora i cijelog financijskog sustava. 
Pojasnio je da je riječ o implementaciji direktiva EU koje donose jaču zaštitu osiguranika, transparentnije poslovanje društava i učinkovitije upravljanje rizicima. Kao značajne novine naveo je novi, pooštreni režim adekvatnosti kapitala, ukidanje ograničenja za ulaganje imovine te mogućnost društava za osiguranje da obavljaju poslove reosiguranja bez osnivanja posebnog društva, pri čemu će matično društvo moći obavljati poslove reosiguranja za društva kćeri.

Rađenović očekuje da će ta odredba omogućiti povećanje prihoda i priljev dodatnih novčanih sredstava. Naveo je kako u Hrvatskoj djeluje 25 osiguravajućih društava i jedno društvo za reosiguranje, da ih je 12 u domaćem, a 14 u pretežito stranom vlasništvu. Udio osiguravatelja u ukupnom financijskom tržištu 2013. godine je iznosio 6,5 posto, a tržište je proteklih godina u laganom padu, kazao je Rađenović. Upozorio je na relativno mali udio životnog osiguranja u ukupnom osiguranju, čime Hrvatska zaostaje za zapadnim zemljama te ocijenio da Hrvatska nema izgrađenu kulturu osiguranja, odnosno svijest o njegovoj korisnosti. "Požar, tuča, oluja ne biraju područja gdje će udariti, oni jednostavno udaraju i posljedice se, na ovom primjeru najbolje vidimo to, osjećaju godinama. A ono što jest problem u Gunji i na mnogim drugim područjima je da tamo osiguranja praktički nije ni bilo", rekao je Rađenović, pozivajući tvrtke i pojedince da osiguravaju svoju imovinu i život.

Oporbeni zastupnici u replikama su isticali kako im nije ostavljeno dovoljno vremena da kvalitetno prouče zakon, koji je u saborsku proceduru došao tek u petak, i to u hitnom postupku. HDZ-ov Goran Marić ocijenio je da je riječ o "ruganju demokraciji i ismijavanju parlamentarizma". Rađenovića je upitao je li osobno pročitao predloženi zakon te priznao da ga sam nije uspio u potpunosti pročitati. "Ovo je teže od Ane Karenjine i opširnije, a vi u tri dana želite da se izglasa tako važan zakon", spočitnuo je Marić Vladi.

I nezavisni Branko Vukšić smatra kako je zastupnicima ostavljeno premalo vremena da se pripreme za raspravu. "Ovaj zakon će se izglasati u petak pa taman da ga je predložio i Micky Mouse. To uopće nije važno. Rečeno je, taj zakon se ima prihvatiti bez obzira što u njemu piše, jer tako su odlučili; tko, oni s druge strane Markova trga", uvjeren je Vukšić. Rađenović je odgovorio da je Ministarstvo financija krajem siječnja provelo javnu raspravu o predloženom zakonu, da su zainteresirani podnijeli 78 primjedbi na tekst te da su u savjetovanju mogli sudjelovati i zastupnici.