Dnevne novosti

Pusić: Beograd i Zagreb rješavaju pitanja iz prošlosti, prioritet današnjica i budućnost

23.02.2015 07:20 BEOGRAD, 22. veljače 2015.(Hina), Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić odbacila je u nedjelju ocjene da već dugo odnosi Srbije i Hrvatske nisu bili gori nego što su posljednjih godina i ukazala na to da Beograd i Zagreb rade zajednički na rješavanju preostalih pitanja iz prošlosti, a još se više bave pitanjima današnjice i budućnosti.
Pusić je u intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS) ocijenila da je dolazak srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na inauguraciju nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović bio "dobar i koristan" potez, te da će ta odlučnost “koristiti odnosima dviju zemalja”. Naglašavajući kako ne dijeli mišljenje pojedinih političara i analitičara koji tvrde da srpsko-hrvatski odnosi dugo nisu bili gori, Pusić je rekla da "Beograd i Zagreb rade zajednički na rješavanju nekih preostalih pitanja iz prošlosti, ali puno više na pitanjima današnjice i budućnosti”.

Na pitanje pridonosi li okretanju budućnosti inicijativa hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu da se osudi Srbija zbog izostanka osude izjava haškog optuženika Vojislava Šešelja, a također i izjava hrvatske predsjednice da su svi Srbi koji žive u Hrvatskoj zapravo Hrvati, Pusić je naglasila da je i njezino stajalište kako Šešeljeve izjave štete Srbiji ne na razini političkih elita u dvije države, koliko na razini osjetljivosti društava. “Bilo bi dobro da se negdje decidirano iz vrha srpske vlasti kaže: to nema nikakve veze s nama. Ne mislim da je to neka retorika koju podržava srpski vrh, ali je dobro da se to kaže kao poruka društvu, a ne meni, kao predstavniku hrvatske vlasti. Ja to znam”, rekal je Pusić za RTS.

U tom je kontekstu, odgovarajući na pitanje treba li se i hrvatski vrh ograditi od izjava i govora mržnje Branimira Glavaša prema Srbima i njihovim predstavnicima u Hrvatskoj, hrvatska potpredsjednica vlade i šefica diplomacije podsjetila je na svoju izjavu o Glavaševoj retorici. “Ja sam se vrlo javno pred televizijskim kamerama od toga, ne samo ogradila, nego to nazvala onim što mislim da jeste, a to je u prvom redu ugrožavanje Hrvatske. Premijer će se sigurno prvom prilikom od takvih stvari ograditi, njegovo mišljenje o tome je potpuno jasno. To je nešto protiv svega što su naši ciljevi i naša politika”, rekla je Pusić.

Šefica hrvatske diplomacije nije izravno odgovorila na pitanje hoće li Hrvatska uvjetovati europski put Srbije bilateralnim pitanjima nakon nedavnog zahtjeva hrvatskih eurozastupnika da Srbija ne može otvarati poglavlja ukoliko ne promijeni zakon o nadležnostima za suđenja za ratne zločine, ukazujući da takve zahtjeve mogu postaviti i zastupnici drugih država. “To mogu tražiti hrvatski zastupnici, ali mogu i španjolski, zato što je to sastavni dio europske pravne stečevine u poglavljima 23 i 24 - pravosuđe i temeljna prava i pravda, sloboda i sigurnost.

Pitanje usklađivanja sa europskim standardima i europskom pravnom stečevinom sastavni je dio priključivanja Srbije Europskoj uniji”, ocijenila je Vesna Pusić u intervjuu koji je u nedjelju emitirala Radio-televizija Srbije. Vesna Pusić bi, kako je ranije najavljeno, u prvoj polovici ožujka trebala biti domaćin srbijanskom kolegi Ivici Dačiću, što će biti prvi i službeni bilateralni susret nakon boravka srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Zagrebu na inaugiraciji hrvatske predsjednice, te njegovih tadašnjih razgovora s hrvatskim dužnosnicima.