Dnevne novosti

Javna rasprava o novom Obiteljskom zakonu produžena do 12. ožujka

20.02.2015 07:45 ZAGREB, 19. veljače 2015.(Hina), Ministarstvo socijalne politike i mladih produžilo je javnu raspravu o novom Obiteljskom zakonu do 12. ožujka, nakon čega će Vlada konačni zakonski tekst uputiti u saborsku proceduru.

Nakon što je Ustavni sud u siječnju suspendirao čitav Obiteljski zakon s obrazloženjem o neusklađenosti mnogih odredaba s Ustavom, Ministarstvo je izradilo novi nacrt i 4. veljače otvorilo javnu raspravu koja je trebala trajati dva tjedna, odnosno do 19. veljače. Naknadno je Ministarstvo na svojoj web stranici objavilo da javna rasprava traje do 12. ožujka, do kada se putem interneta mogu dostaviti primjedbe i prijedlozi. Uz poziv na javnu raspravu otvoreno je i savjetovanje o nacrtu prijedloga iskaza o procjeni učinaka propisa za novi nacrt Obiteljskog zakona. Svi potrebni dokumenti od nacrta zakonskog prijedloga, teza za njegovu izradu, te nacrta iskaza za procjenu učinaka ostalih propisa na taj zakonski tekst, kao i obrasci potrebni za sudjelovanje u savjetovanju, također se mogu naći na web stranicama Ministarstva.

Izradom novog zakonskog teksta potpredsjednica Vlade Milanka Opačić ispunila je obećanje da će Ministarstvo vrlo brzo izraditi novi zakonski tekst i uputiti ga u hitnu saborsku proceduru kako bi se "izbjegao pravni kaos i zaštitili građani koji su se našli u pravnom vakuumu nakon što je novi Obiteljski zakon suspendiran, a na snagu stupio prethodni iz 2003." Odluku Ustavnog suda pozdravilo je 18 predlagatelja koji su tražili ocjenu ustavnosti, dok su ministrica Opačić i članovi radne skupine koja je izradila zakon, na čelu s Brankom Rešetar, ustvrdili da se radi o presedanu jer je prvi puta suspendiran čitav zakon, koji je samo trebalo doraditi u nekim odredbama.

Na upit Hine iz Ustavnog suda stigao je odgovor da rješenje Ustavnog suda od 12. siječnja, kojim je suspendiran novi Obiteljski zakon, nije presedan. "Takva je rješenja Ustavni sud već donosio i ranije, primjerice u predmetima ocjene suglasnosti s Ustavom Zakona o poljoprivrednom zemljištu iz 2009. godine, te Zakona o izmjenama i dopunama Stečajnog zakona iz 2013. godine", navodi Ustavni sud. Odmah po otvaranju javne rasprave 4. veljače, većina nezadovoljnih udruga i stručnjaka, koji su tražili ocjenu ustavnosti, prigovorila je roku javne rasprave od 15 dana, budući je propisano pravilo od 30 dana, te ponovo kritizirala zakonski prijedlog tvrdeći da je riječ o kozmetičkim, a ne suštinskim izmjenama.

Najviše primjedbi upućuju na odredbe koje se odnose na postupke za skrbništvo nad maloljetnom djecom, razvod braka, utvrđivanje majčinstva i očinstva i sl. Ističu da su neke primjedbe ipak prihvaćene, pa je u novom tekstu određena punoljetnost i postoji mogućnost utvrđivanja majčinstva sudskim putem, no mnogi sporni dijelovi su ostali u tekstu. U Ministarstvu ističu da će radna skupina razmotriti sve pristigle primjedbe i prijedloge na novi tekst Obiteljskog zakona.