Dnevne novosti

Lalovac s Bozanićem razgovarao o postojećim poreznim rješenjima

20.02.2015 07:40 ZAGREB, 19. veljače 2015.(Hina), Ministar financija Boris Lalovac u četvrtak je uoči sjednice Vlade kazao da na sastanku s kardinalom Josipom Bozanićem nije bilo razgovora o dodatnom crkvenom porezu, nego da se razgovaralo o postojećim zakonskim i rješenjima reguliranim Ugovorom sa Svetom stolicom te da se otvorilo pitanje kako ponovno riješiti plaćanje doprinosa. 
"Nema nikakvog dodatnog crkvenog poreza i uopće oko toga nije bilo razgovora", rekao je Lalovac odgovarajući na upit novinara, te ocijenio jučerašnji razgovor s Bozanićem konstruktivnim. Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u srijedu je priopćio da je kardinal Josip Bozanić, potpredsjednik HBK i predsjednik Komisije HBK za odnose s državom na sastanku s ministrom financija Borisom Lalovcem razgovarao o pitanjima koja se javljaju pri obavljanju određenih djelatnosti i aktivnosti crkvenih pravnih osoba. Cilj sastanka, održanog u prostorijama HBK, bio je što bolje razumijevanje poreznih i ostalih propisa koji uređuju obavljanje gospodarske djelatnosti, te naći rješenja za buduća postupanja u zajedničkom interesu, stoji u tome priopćenju.

Večernji list, pak, danas piše, da će crkva plaćati porez te da je na tom sastanku dogovoreno da tzv. pravne osobe Katoličke crkve ulaze u porezni sustav RH i da Crkva postaje ravnopravan porezni obveznik s građanima i tvrtkama te da gubi dosadašnji povlašteni status 'porezne oaze', koju je imala kao vjerska zajednica. Navodi i neslužbeno crkveni izvor da Crkvi odgovara da uđe u sustav PDV-a jer ga sada ne može odbijati kao pretporez pri gradnji ili obnovi crkvenih objekata. Milodari vjernika i darovi koje će Crkva dobivati ostat će, pak, neoporezovani, a u to ulaze i npr. darovi za pojedine sakramente.

Lalovac je danas izvijestio da je s kardinalom Bozanićem razgovarao o postojećim zakonskim rješenjima, ali i reguliranima, jer je u Ugovoru Svete Stolice i RH istekla jedna klauzula vezana uz doprinose. "Otvorili smo pitanje kako sada ponovno riješiti plaćanje doprinosa, a samo smo se na marginama dotakli plaćanja jednog dijela gospodarskih aktivnosti koje Crkva obavlja. Tu je jasna poruka kardinala da su oni voljni participirati u pozitivnim zakonskim propisima. Dakle, nema nikakvog dodatnog poreza. Iznajmljivanje imovine je vrlo jasno i Crkva će postupati isto kao i bilo koji drugi gospodarstvenik", rekao je Lalovac. Uz ostalo, Lalovac je najavio da bi sastanak za dugoročno rješenje problema zaduženih u švicarskim francima mogao biti krajem ovog tjedna. "Treba vidjeti što su poslovne banke voljne ponuditi, zajedno s Hrvatskom narodnom bankom i dok ne vidimo njihove papire na stolu nećemo se izjašnjavati", dodao je. Lalovac je kazao da se i on zalaže za konverziju, ali da treba pitati guvernera ima li kuna.