Dnevne novosti

Željka Pokupec otišla iz Državnog odvjetništva

18.02.2015 07:10 ZAGREB, 17. veljače 2015.(Hina), Nakon smjene s čelnog mjesta zagrebačke županijske državne odvjetnice Željka Pokupec odlučila je napustiti tužiteljstvo pa je glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan povukao svoj zahtjev da se protiv nje provede stegovni postupak, izvijestilo je Državnoodvejtničko vijeće (DOV). 
U priopćenju na internetskoj stranici Državnog odvjetništva navodi se da je DOV, kao tijelo zaduženo za imenovanja, razrješenja i stegovne postupke protiv tužitelja, Željku Pokupec na njen zahtjev najprije razriješilo dužnosti zagrebačke županijske državne odvjetnice, a potom i zamjenice u tom tužiteljstvu, što je također sama zatražila. "O toj odluci Vijeće je dopisom obavijestilo Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske budući da je on protiv Željke Pokupec, kao zamjenice županijske državne odvjetnice, podnio zahtjev za pokretanje stegovnog postupka zbog sumnje na počinjenje stegovnih djela. Nakon toga, Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske je, imajući u vidu donesenu odluku o razrješenju Željke Pokupec na njen vlastiti zahtjev, povukao svoj zahtjev od 12. veljače 2015. za pokretanje stegovnog postupka protiv imenovane jer se protiv osobe koja nije zaposlena u državnom odvjetništvu ne može voditi stegovni postupak", navodi se u priopćenju.

Cvitan Željku Pokupec drži odgovornom za "propuste i nepravilnosti u radu kojima je dovedeno u pitanje uredno i zakonito funkcioniranje sustava državnog odvjetništva u cjelini". Zbog toga je DORH povukao "manjkavu optužnicu" za ratni zločin nakon Oluje protiv tadašnjeg pomoćnika zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a Željka Sačića i bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice Lučko Franje Drlje. Željku Pokupec je na dužnosti zagrebačke županijske državne odvjetnice naslijedila Sani Ljubičić koja je radila na više poznatih korupcijskih afera, a 2010. je zajedno sa trenutnom ravnateljicom Uskoka Tamarom Laptoš dobila državnoodvjetničko priznanje.