Dnevne novosti

Grad Zagreb protuzakonito građanima naplaćuje odvoz otpada

13.02.2015 07:10 ZAGREB, 12. veljače 2015.(Hina), Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) u četvrtak je na aktualnom satu skupštinske sjednice apelirao na zamjenicu zagrebačkog gradonačelnika Sandru Švaljek, Gradsku upravu i Zagrebački holding da Zagrepčanima više ne šalju uplatnice za odvoz otpada po kvadraturi stambenog ili poslovnog prostora, jer je to protuzakonito. 
Mikulić je podsjetio da se po Zakonu o gospodarenju otpadom odvoz otpada treba naplaćivati po volumenu, odnosno količini. Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek odgovorila je da u Gradskoj upravi vrlo intenzivno rade na usklađivanju sa zakonom, koji će se početi primjenjivati od početka ožujka. Odvoz otpada prvo će početi naplaćivati po količini u pojedinim blokovima, a nakon toga će se sukcesivno širiti na cijelo područje Zagreba.

Zastupnik HDZ-a Mario Župan upitao je tko je odgovoran za propust što je u natječaju za upravljanje Sportsko-rekreacijskim centrom (SRC) Svetice ispuštena katastarska čestica na kojoj se nalazi restoran "Domagoj". Tko je odgovoran za raspisivanje javnog natječaja, za što je plaćeno 800.000 kuna, a natječaj se u ovom trenutku ne može provesti jer nije riješeno pitanje te parcele, pita Župan. Rekao je da HNS daje 92 milijuna kuna za projekt koji, po nekim izračunima, stoji 150 milijuna kuna, pa je pitanje tko će platiti razliku. Švaljek je potvrdila da je došlo do propusta u radu dva nadležna gradska ureda - za obrazovanje, kulturu i sport te za prostorno uređenje, jer su ispustili dvije čestice - onu na kojoj se nalazi restoran i drugu, vrlo malu, na kojoj je trafostanica. Postoji način da se ta greška ispravi, kazala je i izrazila uvjerenje da greška nije bila namjerna. Dodala je kako nema nikakve zapreke da se investicija realizira na sve četiri čestice, a eventualni problem je natječaj za zakup zemljišta, ali tu se može provesti novi natječaj. "Postoji namjera HNS-a da investira 92 milijuna kuna, on će snositi sve troškove te investicije, uključujući i komunalni doprinos", istaknula je Švaljek te najavila da će detaljne informacije o SRC-u iznijeti na sljedećoj sjednici Gradske skupštine.

Zoran Piličić (HDZ) upozorio je na podatke, koji su bili javno objavljeni, da 1.453 djelatnika u Zagrebačkom holdingu i Gradskoj upravi nema odgovarajuću stručnu spremu, što građane mjesečno stoji oko dva milijuna kuna. "I danas se to radi, zapošljavaju se i zaposleni su ljudi koji nemaju odgovarajuću stručnu spremu", ustvrdio je Piličić dodavši kako se to prvenstveno odnosi na Zagrebački holding. Švaljek je odgovorila da tvrdnja o 1.453 djelatnika zaposlenih na neodgovarajućim radnim mjestima "zvuči doista šokantno", no u Gradskoj upravi, ustvrdila je, ne postoji nijedna osoba na mjestu koje nije adekvatno stručnoj spremi. "Osobno to nikada ne bih zagovarala, dapače, mislim da bi to bilo strašno narušavanje pravila na tržištu rada kada bi osobe koje nisu uložile odgovarajući trud zauzele mjesta onima koji su se trudili, radili i stjecali odgovarajuću stručnu spremu", istaknula je Švaljek.

Margareta Mađerić (HDZ) pitala je što će biti sa uređenjem Srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj ulici, koje je u izuzetno lošem stanju, a ništa se ne radi otkad se odustalo od izgradnje podzemne garaže ispod igrališta. Švaljek je najavila da će se pitanje srednjoškolskog igrališta rješavati u okviru programa uređenja svih sportskih igrališta, čija je izrada u tijeku.